№10

Місцеве самоврядування, жовтень, 2015/№ 10 Інші номери журналу ›
  • Результати виборів: процедура встановлення за новим Законом У цій статті буде висвітлено останній — фінальний етап місцевих виборів — це встановлення їх результатів. Власне те, заради чого вони призначаються й проводяться. Вже більшість наших читачів, напевно, впевнилися в тому, що Закон України від 14.07.15 р. № 595-VIII «Про місцеві вибори» доволі розмито і в деяких моментах незрозуміло визначає процедуру встановлення результатів місцевих виборів, особливо в частині результатів виборів по багатомандатним округам. Тож поговоримо про це.
  • Виборчі перегони: поговоримо про оскарження? Виборчі перегони з чергових місцевих виборів добігають кінця. Кампанія видалася жорсткою, і подекуди на місцях вирують недитячі пристрасті. Отож і претензій могло накопичитися немало: до дільничної чи територіальної виборчої комісії, місцевого осередку партії, кандидатів-суперників. Чим ближче до дня виборів — тим гостріше боротьба. Механізм оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів виборчого процесу та інших осіб, яких «зачепило» у передвиборній гонці, — один із найбільш запитуваних інструментів передвиборної боротьби. Але ця зброя — гостра з обох боків, а тому потрібно вміти її правильно використовувати, аби не поранитись самому...
  • Оплата праці на місцевих виборах Не останнім у процесі підготовки та проведення місцевих виборів є питання оплати праці членів виборчих комісій. Так, відповідно до ч. 9–12 ст. 28 Закону України від 14.07.15 р. № 595-VIII «Про місцеві вибори» КМУ своєю постановою від 08.09.15 р. № 687 затвердив Порядок оплати праці членів територіальних і дільничних виборчих комісій з місцевих виборів, нарахування та виплати одноразової грошової винагороди. Розберемо цей Порядок детально.
  • Електронна петиція — нова форма звернення громадян На прохання читачів надаємо коментар останніх змін до Закону України від 02.10.96 р. № 393/96-ВР «Про звернення громадян». Зокрема, запитувачів цікавить, хто та як створює електронні петиції, у який спосіб вони розглядаються та роль місцевих рад у забезпеченні цього процесу. Тож виконуємо обіцянку.
  • Комунальне майно: передаємо в оренду Зазвичай на останній сторінці нашої газети ми розміщуємо купон, в якому ви можете замовити статтю на бажану тему. Виконуємо обіцянку — у цьому номері будемо розглядати особливості передачі в оренду комунального майна. Як правильно передавати в оренду майно комунальної власності та які проблеми можуть виникнути на цьому шляху? На ці та інші запитання ви зможете знайти відповідь у пропонованій статті.
  • Змінено форму Квитанції про прийняття податків і зборів Майже щороку змінюється форма Квитанції про прийняття податків і зборів. Цей рік не став виключенням, адже наказом Мінфіну від 17.08.15 р. № 714 затверджена нова квитанція, за допомогою якої сільські (селищні) ради будуть приймати до каси податки та збори.
  • Роз’яснення від Мінфіну: про МШП, благодійну допомогу та основні засоби З початку року бухгалтерський облік зазнав безліч новацій у зв’язку із застосуванням Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку в державному секторі. У процесі обліку за новими правилами у бухгалтерів виникає багато запитань щодо відображення запасів, основних засобів, малоцінних та швидкозношуваних предметів тощо. Допомогти правильно подолати «проблемні місця» допомагає Мінфін. До вашої уваги чергове роз’яснення від компетентного органу від 21.07.15 р. № 31-11420-08-10/23506 «Щодо надання роз’яснень [про облік малоцінних та швидкозношуваних предметів, поліпшення основних засобів, благодійну допомогу]». Про що саме розповідають мінфінівці — варто дізнатись прямо зараз.
  • Виготовлення об’єктів основних засобів: визначаємо нюанси У листі від 14.04.15 р. № 14-13/129-8839 Державна казначейська служба України надала роз’яснення щодо виготовлення об’єктів основних засобів. Оскільки облік основних засобів, особливо питання їх виготовлення, викликає безліч запитань, подивимось, на чому саме наголошує компетентний орган цього разу.
  • Вивчаємо зміни до стандартів державного сектору 04.09.15 р. набрав чинності наказ Мінфіну від 23.07.15 р. № 664. Давайте у цій статті й поговоримо про усі нововведення, з якими доведеться зіткнутись бухгалтеру.
  • Актуальне запитання. Про норми тривалості робочого часу на 2016 рік Чи з’явилось вже роз’яснення щодо розрахунку норми тривалості робочого часу на 2016 рік? Які робочі дні у наступному році будуть вихідними та як переноситимуться?
  • Актуальне запитання. Про використання прибутку комунальних підприємств Як використовується прибуток комунальних підприємств?
  • Актуальне запитання. Про зміни до Інструкції про службові відрядження Нещодавно вступили в дію зміни до Інструкції про службові відрядження. Підкажіть, будь ласка, яким документом вони затверджені та що передбачають? Що саме змінилось?
  • Актуальне запитання. Про оплату відряджень за попередні роки Виникла така ситуація: в нас залишилось неоплаченим відрядження працівника, який проходив навчання не в цьому році. Допоможіть розібратися — чи має право установа оплатити витрати на таке відрядження у поточному році? Чи можна взагалі таке робити?
  • Актуальне запитання. Про зміни до Типового положення про бухгалтерську службу Чули, що до Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи внесені зміни. Чи це дійсно так? Про які саме зміни йде мова?
  • Органи держархбудконтролю: поради від Держархбудінспекції На сторінках нашого видання від центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю, до ОМС. Крім того, Закон № 320 наділив ОМС правом надавати (отримувати, реєструвати), повертати (відмовляти у видачі) чи анульовувати (скасовувати реєстрацію) документи, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, приймати в експлуатацію закінчені будівництвом об’єкти. Щоправда, була встановлена одна умова: ОМС мають утворити місцеві органи держархбудконтролю. Про це і поговоримо нижче.
  • Спадкове право: нагадаємо основні поняття Чим менше часу залишається до січня 2016 року (коли посадові особи органів місцевого самоврядування матимуть право вчиняти нотаріальні дії щодо спадкування), тим більше отримуємо запитань від наших дописувачів. У цій статті нагадаємо вам основні поняття спадкового права, визначені Цивільним кодексом України, адже ці норми вам доведеться дедалі частіше використовувати у своїй щоденній роботі.
  • Зміни до антикорупційного законодавства: превентивні заходи у боротьбі з корупцією 06.10.15 р. набрав чинності Закон України від 14.07.15 р. № 597-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції». Незважаючи на досить сувору назву, ви не побачите тут підсилення санкцій за порушення приписів антикорупційного законодавства чи нових вимог до суб’єктів відповідальності. У цілому Закон № 597 направлений на уникнення корупційних ризиків — він спрощує механізми одержання деяких видів інформації, прирівнює інформацію, отриману з офіційних веб-ресурсів, до документів, що мають юридичну силу, і таким чином зменшує можливості для одержання неправомірної вигоди в обмін на довідку чи відповідь на запит.
  • Актуальне запитання. Про порядок ведення особової справи керівника комунального підприємства Підкажіть, будь ласка, який порядок ведення особової справи керівника комунального підприємства, призначеного рішенням місцевої ради на цю посаду?
  • Актуальне запитання. Про виплату компенсації за невикористану відпустку Особа працює в органі місцевого самоврядування понад 15 років, має 45 календарних днів відпустки. Вона скористалася відпусткою частково — 21 день (путівка), а за невикористані дні прохає виплатити компенсацію. Поясніть, будь ласка, порядок виплати компенсації у цьому випадку.
  • Актуальне запитання. Про збереження робочого місця У 2013 році секретар нашої сільської ради оформила відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. На посаду секретаря сільська рада обрала іншу особу з числа депутатів, а навесні минулого року він був мобілізований і на даний час ще не демобілізувався. За чинним законодавством ми зберігаємо за ним робоче місце та виплачуємо середній заробіток. Зараз до сільського голови із заявою про те, що вона бажає приступити до роботи, звернулася секретар ради, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною. Як діяти у такій ситуації?
  • Деякі питання управління багатоквартирним будинком Продовжуємо ознайомлювати наших читачів із Законом України від 14.05.15 р. № 417-VІІ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», що набрав чинності 01.07.15 р. Цей Закон кардинально змінює статус власника квартири або приміщення у багатоквартирному будинку та надає йому широкі повноваження. Про це і поговоримо.
  • Про дострокове припинення повноважень сільського голови Не погодившись із рішенням про дострокове припинення повноважень Кирничанського сільського голови, ОСОБА_1 звернувся до місцевого суду Одеської області за захистом своїх порушених прав. У зв’язку зі складністю справи та непримиренністю сторін із прийнятими рішеннями адміністративна справа дійшла до Вищого адміністративного суду України, який своєю ухвалою від 08.04.14 р. поставив крапку у спірних правовідносинах. Яке ж рішення прийняв суд, давайте розбиратись.
  • Розміри державної допомоги з 1 вересня 2015 року підвищено 17 вересня поточного року Верховною Радою схвалено Закон України № 704-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», яким підвищено з 1 вересня 2015 року розміри прожиткового мінімуму. У цій статті йтиметься про нові розміри всіх видів державної допомоги у зв’язку із внесеними змінами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі