15.08.2016

Завітайте на фестиваль «Схід-Рок» до Тростянця

Чи багато ви, шановні читачі, знаєте про цікаві заходи, що проводяться в українських містах та селах під патронатом місцевих рад чи за ініціативи громадських організацій, активних громадян та їх об’єднань? Гадаємо, як і ми — не дуже… Адже кожен із вас живе своїм життям, життям своєї громади і іноді гадки не має, що відбувається у сусідів. А даремно, адже іноді не потрібно їхати у далекі «закордони», аби прийняти участь у костюмованому лицарському двобої, сплавитися на байдарці по річці, помилуватися природою, поспівати пісень. Цією публікацією ми хочемо запросити вас розміщувати на сторінках нашої газети інформацію про заходи, які планується проводити у ваших громадах, аби жителі інших громад могли відвідати їх. Сподіваємося, ви підтримаєте нашу ідею і вже у наступному номері колеги з усієї України дізнаються про заплановані вами заходи і завітають у гості. Для прикладу запросимо вас на рок-фестиваль у Сумську область!

Місто Тростянець, що на Сумщині, вже не перший рік впевнено підтверджує статус рок-столиці. Фестиваль «Схід-Рок» відбудеться вже вчетверте. Організатором фестивалю є Тростянецька міська рада. Особливістю заходу, безперечно, є місце його проведення — він проходить на території архітектурного пам’ятника XVIII століття — фортеці «Круглий двір», яка довгий час слугувала театральними підмостками та концертним майданчиком.

Довідка

Час перебування Тростянця у власності сім’ї князя Василя Голіцина припав на період активного садибного будівництва на Харківщині, до якої у ті часи належав і Тростянець. У цей час такі великі поміщики, як Завадський, Рєпнін, Голіцин та інші створюють у своїх маєтках цілі ансамблі з палацевих і культових споруд. Голіцини забудовують садибу, яку прикрашав «княжий палац» (поміщицький будинок), до якого примикали парк, оранжереї та кам’яна церква (нині діюча Благовіщенська церква). У дивовижному Круглому дворі, збудованому у 1749 році синами Тимофія Надаржинського, Голіцин облаштував цирк та стайні.

Круглий двір являє найбільший інтерес із садибних комплексів того періоду. У журналі «Столица и Усадьба» за 1916 р. опублікована стаття Г. Лукомського «Тростянець», в основу якої лягли враження автора від відвідин цього маєтку: «…Дуже цікавий цирк князів Голіциних, так званий «Круглий двір», майже цілком збережений. Ця овальна велика будівля являє собою ніби маленьку фортецю з чотирма вежами на кутах та воротами посередині. У цих вежах жили циркові артисти, а також «танцюристки» кріпацького балету, що був у князя. Уздовж стін були розташовані стайні і місця для глядачів. Бар’єри лож не збереглися, але кімнати, що слугували артистам, залишилися майже в тому ж вигляді — тепер у них живе обслуга маєтку. В дворі містилася циркова арена просто неба — свого роду грецький або римський колізей…».

https://uk.wikipedia.org/wiki/Тростянець

Фестиваль у Тростянці буде проходити 27 та 28 серпня. Цьогоріч у ньому візьмуть участь закордонні гурти Our Last Night (США), uberyou (Швейцарія) та українські The Hardkiss, Скрябін, Роллік’с, Cherry-merry та інші. Детальну інформацію про захід можна отримати на сайті фестивалю http://cxidpok.com/line_up/

На ці дні у місцевому дендропарку «Нескучне» облаштують безкоштовне наметове містечко.

Друзі! При плануванні подання повідомлення просимо враховувати, що газета виходить раз на місяць, а тому, якщо ви хочете, щоб інформація з’явилася у черговому номері, ми маємо отримати необхідні відомості до 25-го числа місяця, що передує місяцю події. А також зауважте, що видання читачі одержують у середині місяця. Розміщення повідомлень про цікаві події має на меті привернути увагу читачів до туристичного та рекреаційного потенціалу України, тому — безкоштовне. Вибір повідомлень для розміщення здійснюватиметься на розсуд колективу редакції.