19.12.2016

Актуальне запитання. Про штатний розпис опорної школи ОТГ

На сторінках газети висвітлювалось питання створення опорної школи в об’єднаній територіальній громаді. На які документи треба спиратись, щоб визначити штатний розпис такої школи? У чинному законодавстві не можемо знайти нормативно-правовий акт, яким треба керуватись при вирішенні цього питання.

Типові штатні нормативи загальноосвітніх навчальних закладів (далі — Типові штатні нормативи ЗНЗ) затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12.10 р. № 1205. До 08.11.16 р. цей документ не розповсюджувався на опорні загальноосвітні навчальні заклади та їх філії.

Із зазначеної дати Типові штатні нормативи ЗНЗ поширюються й на опорні школи та їх філії згідно із наказом Міністерства освіти і науки України від 19.09.16 р. № 1120 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 06 грудня 2010 року № 1205».

Зазначений документ набрав чинності з дня опублікування («Офіційний вісник України», 08.11.16 р., ст. 2821), тобто з 08.11.16 р.

Зауважимо: оновлені Типові штатні нормативи ЗНЗ визначають, що опорний загальноосвітній заклад з його філіями належить до загальноосвітнього навчального закладу з єдиним штатним розписом. При формуванні його штатного розпису має враховуватись кількість учнів (класів тощо) його філій.

До штатного розпису опорної школи включають такі посади:

— директор школи;

— завідувач філії опорної школи (вводиться за наявності у філії 20 і більше учнів і за наявності менше 20 учнів виконання обов’язків завідувача філії покладається на одного з учителів);

— заступник завідувача філії з навчально-виховної (навчальної, виховної) роботи в опорній школі;

— завідувач господарства;

— бібліотекар (додатково вводиться в опорній школі (для обслуговування філій) за наявності у неї не менше чотирьох філій з кількістю 20 і більше учнів у кожній філії);

— машиніст (кочегар) котельні;

— сестра медична (додатково вводиться у філіях опорних шкіл за наявності 20 і більше учнів у філії);

— прибиральник службових приміщень.