18.01.2016

Актуальне запитання. Про подання декларації з податку на нерухомість

Наша рада своїм рішенням встановила нульові ставки з податку на деякі об’єкти нерухомості. Чи повинні юридичні особи подавати у такому разі декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для таких об’єктів?

Так, повинні. Адже за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб, по яких за рішенням сільської, селищної або міської ради встановлені нульові ставки, декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі — Декларація), подається на загальних підставах. Такий висновок випливає із вимог ст. 266 Податкового кодексу України (далі — ПК).

Відповідно до зазначеної статті платники податку — юридичні особи зобов’язані самостійно обчислювати суму податку станом на 1 січня звітного року та до 20 лютого цього ж року подати контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування Декларацію за відповідною формою.

Нагадаємо: форма Декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.15 р. № 408 (звітність подається починаючи з 01.01.16 р.). Зазначена форма й передбачає відображення ставки податку у графі 4 Декларації.

Крім того, жодних уточнень у ПК щодо звільнення від обов’язку подавати Декларацію у тих, хто має нульову ставку за податком на нерухомість, немає.

Таким чином, за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб, по яких за рішенням сільської, селищної або міської ради встановлені нульові ставки, Декларацію також потрібно заповнювати та подавати в обов’язковому порядку.