№1

Місцеве самоврядування, січень, 2016/№ 1 Інші номери журналу ›
  • Огляд нових законів у сфері місцевого самоврядування Наприкінці минулого року Парламент порадував низкою нових законів, що мають безпосереднє відношення до органів місцевого самоврядування і здійснення ними своїх повноважень. У цій статті пропонуємо стислий огляд новоприйнятого законодавства, про яке вам варто не лише знати, а й активно використовувати у своїй роботі.
  • Реєстрація по-новому: Закон № 835 у дії (частина 1) 13 грудня 2015 року набрав чинності Закон України від 26.11.15 р. № 835-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань». Слід зазначити, що Закон № 835 є досить об’ємним, тому інформацію про нововведення до вас, шановні читачі, будемо доносити дозовано.
  • Земельні торги: впроваджуємо у життя (частина 1) Останнім часом в різних засобах масової інформації все частіше з’являються повідомлення про проведені земельні торги. Як правило, зазначається про розмір коштів, які вдалося залучити до того чи іншого бюджету завдяки, наприклад, продажу прав на земельні ділянки на аукціонах. В той же час на деяких офіційних сайтах можна зустріти нарікання в бік окремих регіонів, в яких земельні торги не віднайшли широкого застосування. У зв’язку з цим ми вирішили в цій статті навести базові моменти проведення земельних торгів. Вважайте це нашим вкладом у розвиток цієї не такої вже й давньої для нашого законодавства процедури...
  • Обчислюємо середню зарплату з урахуванням прикладів (частина 2) У попередньому номері ми почали знайомство із наказом Мінсоцполітики від 21.10.15 р. № 1022 «Про затвердження прикладів обчислення середньої заробітної плати (доходу) за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування». Тож продовжимо розглядати приклади обчислення середньої заробітної плати (доходу) відповідно до затвердженого документа, який є чудовою «шпаргалкою» для бухгалтерів.
  • Військовий облік в ОМС: нюанси ведення (частина 1) Органи місцевого самоврядування. Тож, як саме ОМС повинні організувати та вести військовий облік, і поговоримо.
  • Доплати працівникам комунальних закладів Новорічні подарунки під ялинку на початку нового бюджетного року не закінчуються. Адже з 01.01.16 р. набрала чинності. Тож давайте знайомитись, як саме потрібно виплачувати доплати працівникам комунальних закладів за прийнятим документом.
  • Актуальне запитання. Про набрання чинності змінами до БК Коли набирає чинності Закон України від 26.11.15 р. № 836-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів»? Які зміни ним передбачені?
  • Актуальне запитання. Про фінансування ДНЗ у 2016 році Як будуть фінансуватись дошкільні навчальні заклади у 2016 році?
  • Соціальні стандарти нового року: починаємо знайомство В ніч на 25.12.15 р. Парламент ухвалив Закон України «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Прийнятим бюджетом країни на 2016 рік визначено доходи на рівні трохи більше ніж 595 млрд грн. та витрати — 667 млрд грн. Багато експертів вважають, що документ важкий через закладене навантаження у ньому. Тож чекати на значне покращення економічної ситуації не доведеться. Більш детально вивчати головний кошторис країни будемо у лютому. А поки що познайомимось із соціальними стандартами нового бюджетного року.
  • Актуальне запитання. Про подання декларації з податку на нерухомість Наша рада своїм рішенням встановила нульові ставки з податку на деякі об’єкти нерухомості. Чи повинні юридичні особи подавати у такому разі декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для таких об’єктів?
  • Нормативні документи ОМС: затверджуємо Положення про постійні комісії Звісно, усі ви вже затвердили своїми рішеннями Положення про постійні депутатські комісії. Водночас практика свідчить, що цьому документу приділяється не так уже й багато уваги і положення, виписані у ньому, «кочують» з текстів рішень рад попередніх скликань до нових. Але ж закон не стоїть на місці — відбувається купа змін, тому з часом окремі «традиції» перетворюються на помилки. Далі ми пропонуємо проект рішення та положення про постійну комісію (варіант — для об’єднаних тергромад як найбільш просунутих), а у коментарях — наш аналіз типових помилок, які ми виявили під час знайомства із подібними документами деяких рад.
  • Держархбудконтроль: продовжуємо розгляд Напевно читачі помітили, що починаючи з липня 2015 року на сторінках нашого видання публікуються матеріали, які стосуються питань державного архітектурно-будівельного контролю. Ця тема набуває все більшої актуальності серед органів місцевого самоврядування, враховуючи їх нову роль у сфері містобудування. Нагадаємо, що з вересня минулого року органи місцевого самоврядування отримали новий функціонал: здійснення держархбудконтролю (щоправда, за певних умов, про які ми вже писали). У свою чергу виконання повноважень утвореними виконавчими органами з питань державного архітектурно-будівельного контролю сільських, селищних, міських рад вимагає знання і дотримання ними певних норм законодавства. Тому ця стаття не буде виключенням, і в ній ми познайомимо вас зі змінами, внесеними до нормативно-правових актів, які регламентують питання держархбудконтролю. Зауважуємо, що йтиметься про документи, якими мають керуватися у своїй діяльності органи держархбудконтролю.
  • Пайова участь у розвитку інфраструктури До редакції останнім часом почали надходити запитання, які стосуються оплати пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту. В зв’язку з цим ми вирішили висвітлити цю тему на сторінках газети. Тож читайте.
  • Звітування перед громадою: якою має бути процедура? Як ви знаєте, сільський, селищний, міський голова згідно з нормою ч. 6 ст. 42 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»
  • Актуальне запитання. Про відповідальну за діловодство особу Яка посадова особа у сільській раді відповідальна за діловодство — сільський голова чи секретар ради, якщо у штаті нашої сільської ради немає посади спеціаліста-діловода, а тим паче окремого структурного підрозділу з діловодства?
  • Діловодство в ОМС: основні вимоги (частина 1) Цією статтею ми розпочинаємо цикл статей, присвячений організації діловодства в органах місцевого самоврядування.
  • Договірні відносини: постачання природного газу побутовим споживачам Протягом першого кварталу 2016 року будуть змінені договірні відносини з побутовими споживачами природного газу. Типовий договір не надсилатиметься споживачам, а буде запропоновано ознайомитись із його змістом на офіційному сайті. Пропоную зупинитись на важливих моментах Типового договору.
  • Орендна плата за землю: розмір ставки та порядок її зміни Через невідповідність розміру орендної плати за землю сільськогосподарського призначення вимогам чинного законодавства контролюючі органи вирішили застосувати санкції до юридичної особи, яка виступала орендарем таких земельних ділянок на привабливих умовах оренди. Постановою Вищого господарського суду України від 03.11.15 р. у справі за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «РОЛЬ-ПОЛЬ» про визнання недійсним рішення прийнято остаточне рішення у справі, чим поставлено крапку у вказаному спорі.
  • Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам З 1 січня 2016 року набув чинності Закон, яким внесено зміни до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» та впорядковано розміри державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства підгрупи «А» І групи. Відтепер усунені невідповідності у виплатах цій категорії громадян, коли особи з інвалідністю після досягнення 18 років починали отримувати менший розмір допомоги, ніж раніше. Проте, це не єдиний крок за останні місяці на шляху до справедливості у соціальних виплатах особам з інвалідністю.
  • Ця весела «вогняна» мавпочка: що несе нам новий рік? Мавпа — дев’ятий знак у китайському (східному) гороскопі. Хитрість, доброта, товариськість та трохи лукавості – усі ті якості, що притаманні людям, народженим у рік цього забавного звіра-ігруна. Чого чекати у новому році? Що принесе нам рік мавпи?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі