18.07.2016

Актуальне запитання. Про дату початку використання орендованої земельної ділянки

Сільська рада має намір укласти договір оренди з фізичною особою-підприємцем, який бажає орендувати земельну ділянку комунальної власності. З якої дати орендар отримає можливість використовувати таку земельну ділянку — з дати, зазначеної у договорі оренди? Чи повинен орендар подавати до територіального органу Фіскальної служби України копію договору оренди такої ділянки?

Почнемо з першого запитання, відповідь на яке міститься у ст. 125 Земельного кодексу України та ст. 17 Закону України від 06.10.98 р. № 161-XIV «Про оренду землі» (далі — Закон № 161).

Зокрема, цими документами зазначено, що:

— право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав;

— об’єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом.

Тобто, орендар має право користуватись земельною ділянкою, яка надана йому в оренду, з моменту державної реєстрації.

Зауважимо: у листі Державної фіскальної служби України від 14.03.16 р. № 5466/6/99-99-19-03-02-15 фіскали зазначили, що за відсутності належним чином зареєстрованого правовстановлюючого документа відповідна земельна ділянка не може вважатись такою, що знаходиться у власності чи на праві оренди в особи, яка фактично нею володіє.

Відповідь на друге запитання можна знайти на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» у категорії 112.05.

Фіскали зазначили, що орендар земельної ділянки зобов’язаний у п’ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності надати копію договору відповідному контролюючому органу.

Зауважимо: їх думка небезпідставна. Адже така вимога міститься у ст. 25 Закону № 161.