№7

Місцеве самоврядування, липень, 2016/№ 7 Інші номери журналу ›
  • Як ремонтувати «державні» дороги за кошти місцевого бюджету? Приводом для написання статті стало наступне запитання читача: «Чи можна профінансувати iз сільського (селищного) бюджету поточний ремонт та здійснювати видатки на утримання доріг загального користування місцевого значення, що пролягають в адміністративних межах сільської (селищної) ради, в тому числі в межах населеного пункту, і співпадають з вулицями села (селища), та тих, що знаходяться за межами населеного пункту? Чи не буде це бюджетним правопорушенням?»
  • Передача на баланс будівлі: маленька чи велика проблема? Приводом для написання статті стало наступне запитання з Форуму на порталі «Бухгалтер»: «Ми — районна рада, в комунальній власності маємо пришкільний інтернат, який обліковується на балансі відділу освіти. За програмою ПРООН було виділено фінансування для ремонту цього інтернату (для комфортного розташування біженців). Тепер відділ освіти хоче зняти цей інтернат зі свого балансу. Чи може наша районна рада оприбуткувати на свій баланс це приміщення? Що для цього треба зробити?». Відповідаємо.
  • Дозвіл на спецводокористування: отримувати чи ні? Приводом для написання статті стало наступне запитання читача: «Наша сільська рада має на балансі артезіанську свердловину, яка обслуговує лише чотири домогосподарства, мешканці яких здебільшого пенсіонери. Вода зі свердловини видобувається виключно для задоволення питних та санітарно-гігієнічних потреб. Цікавить, чи маємо ми отримати дозвіл на спеціальне водокористування? Чи передбачена відповідальність за його відсутність? Чули, що оформлення такого дозволу є платним. В нашої ради немає зайвих коштів на це. Чи дійсно він потрібен?». Питання досить цікаве та вже неодноразово порушувалось на сторінках газети. Пошукаємо відповідь.
  • Актуальне запитання. Про відшкодування вартості електронного квитка Як відшкодовувати відрядженому працівнику квиток на поїзд, наприклад, через Приват24: тільки вартість квитка чи й додатковий збір, що міститься нижче? Чи має право установа відшкодовувати такі додаткові витрати, понесені у зв’язку із придбанням квитка на потяг через мережу Інтернет? Існують різні думки з цього приводу. Як правильно?
  • Актуальне запитання. Про нарахування ЄСВ на виплату середнього заробітку У депутата нашої ради закінчився строк повноважень. Чи треба нараховувати єдиний внесок на суму середньої заробітної плати, яку виплачуємо із місцевого бюджету колишньому депутату ради, який працював у раді на постійній основі, у разі закінчення строку його повноважень на період працевлаштування?
  • Актуальне запитання. Про дату початку використання орендованої земельної ділянки Сільська рада має намір укласти договір оренди з фізичною особою-підприємцем, який бажає орендувати земельну ділянку комунальної власності. З якої дати орендар отримає можливість використовувати таку земельну ділянку — з дати, зазначеної у договорі оренди? Чи повинен орендар подавати до територіального органу Фіскальної служби України копію договору оренди такої ділянки?
  • Актуальне запитання. Про виплату матеріальної допомоги На початку року працівнику нашої сільської ради, який не є посадовою особою місцевого самоврядування, була виплачена матеріальна допомога на оздоровлення. Нещодавно він приніс заяву, в якій просить надати йому допомогу ще раз, але вже для вирішення соціально-побутових питань. Чи маємо ми право надати йому таку допомогу вдруге протягом одного бюджетного періоду?
  • Пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту Означена тема час від часу дає про себе знати. Про пайову участь у розвитку населеного пункту і начебто вже всі можливі питання розібрали. Але наші читачі, як завжди, все підкидають нові головоломки (за що ми їм дуже завдячуємо). В цьому матеріалі ми торкнемося деяких моментів, з якими на практиці зустрічаються ОМС, розробляючи відповідні порядки про залучення пайової участі та укладаючи договори із забудовниками. Крім іншого, ви будете мати можливість ознайомитися із судовою практикою, яка станом на сьогодні вже склалася відносно питань сплати пайової участі.
  • Реєстрація місця проживання: від теорії до практики Декілька останніх номерів нашого видання були присвячені новому функціоналу, який починаючи з 04.04.16 р. отримали органи місцевого самоврядування. Як виявилося, виконання нових повноважень викликало низку практичних запитань. Про це свідчать листи та телефонні дзвінки, які останнім часом надходять до нашої редакції. Спробуємо відповісти на них.
  • Збори громадян: розробляємо Порядок проведення Загальні збори громадян за місцем проживання є формою їх безпосередньої участі у вирішенні питань місцевого значення. Таке право для громадян регламентовано не лише нормами Положення про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 17.12.93 р. № 3798-XII кожною місцевою радою.
  • Чи потрібен Регламент виконавчому комітету? Необхідність затвердження радою Регламенту своєї роботи прямо передбачена у Законі України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні». Регламент роботи виконавчого комітету ради — документ, наявність якого зовсім не обов’язкова і законодавством не передбачається. Проте більшість місцевих рад мають такі документи, і вони, як показує практика, допомагають упорядкувати роботу виконавчого комітету, привести її до більш-менш уніфікованого стану. Переглянувши більше десятка регламентів виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад, ми вирішили надати деякі рекомендації органам місцевого самоврядування, які ще не мають регламентів роботи своїх виконавчих комітетів, але замислюються над їх розробкою.
  • Безхазяйне майно: як громаді стати власником? Декілька наших читачів звернулися до редакції з проханням висвітлити тему виявлення та набуття у комунальну власність безхазяйного майна. Тож виконуємо обіцянку — у цій статті розглянемо, яке саме майно можна вважати безхазяйним та яким чином органу місцевого самоврядування успішно пройти процедуру визнання його безхазяйним та прийняти у власність територіальної громади.
  • Актуальне запитання. Про надання містобудівних умов за відсутності плану зонування чи детального плану Чи можливе надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки у разі відсутності плану зонування чи детального плану?
  • Актуальне запитання. Про звітування депутата перед виборцями Яким чином виборці можуть дізнатися про результати роботи обраного ними депутата сільської ради та виконання ним передвиборчих обіцянок? Обіцяно перед виборами було багато, а чи працює він над вирішенням проблем виборців — невідомо.
  • Актуальне запитання. Про утворення об’єднаної територіальної громади Плануємо провести об’єднання територіальних громад і хочемо знати заздалегідь: що нас чекає одразу після того, як воно відбудеться? Які дії мають вчинити рада, яка є адміністративним центром об’єднаної територіальної громади, та сільські ради, які увійдуть до неї?
  • Без вини винуваті... Зі спілкувань з керівниками різних ОМС, а також з листів, що надсилають на нашу адресу читачі, ми дізнаємося про різні порушення, яких, на жаль, припускаються представники органів прокуратури щодо посадовців місцевого самоврядування. І, як не прикро, слід констатувати, що кількість, скажемо дипломатично, не зовсім бездоганних з точки зору права вчинків силовиків по відношенню до місцевих рад зростає. У цій статті мені б хотілося проаналізувати один з таких випадків та наголосити на неприпустимості подібних маніпуляцій із законом з боку юристів, які представляють державу.
  • Чи є судимість підставою для припинення повноважень? Приводом для написання цієї статті стало звернення однієї з районних рад, у якої виникла наступна проблема. У цьому році припинилися повноваження особи, раніше обраної на посаду заступника голови районної ради. Тому у раді відбулося голосування з питання обрання на цю посаду нової особи з числа депутатів. За наслідками таємного голосування перемогла особа, яка має непогашену судимість, відбуття покарання за якою не пов’язане з обмеженням волі. Частина депутатського корпусу вимагає від керівника ради припинити повноваження такої особи, і у раді назріває досить серйозний конфлікт. Це не перше подібне запитання. Адже усі ми під Богом ходимо, а тому ймовірність засудження когось з посадовців, що обіймають виборні посади, чи депутатів місцевих рад абсолютно виключити не можна. Та чи у кожному випадку така ситуація має тягти припинення повноважень відповідної особи?
  • Реєстрація прав на прибудинкову територію багатоквартирного будинку Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України від 14.05.15 р. № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» прибудинкова територія — територія навколо багатоквартирного будинку, визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації, у межах земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди, що необхідна для обслуговування багатоквартирного будинку та задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників та наймачів (орендарів)) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.
  • Нові правила обліку та здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам У березні 2014 року Україна стикнулась із новим явищем — масовим переміщенням людей внаслідок агресії на півдні та сході країни. Законодавство не мало відповіді на багато запитань, бо держава не знала подібних проблем, як наслідок, не була готова їх вирішувати. Нашвидкуруч прийняті постанови мали відповіді на одні запитання та разом із тим потребували вирішення нових.
  • Перелік підстав припинення допомоги при народженні дитини став вичерпним 08.06.16 р. Конституційний Суд України у справі №1-2/2016 визнав таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), положення Закону України від 21.11.92 р. № 2811-XII «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», згідно з яким виплата допомоги при народженні дитини припиняється «у разі виникнення інших обставин», у зв’язку із чим дане положення втратило чинність з дня ухвалення вказаного судового рішення.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі