20.06.2016

Актуальне запитання. Про затвердження радою договорів та розпоряджень

Депутати нашої сільської ради наполягають, щоб усі договори, укладені сільським головою, та всі розпорядження, видані ним у міжсесійний період, доводилися до їх відома та затверджувалися на пленарному засіданні ради. Допоможіть розібратися: які розпорядження та договори необхідно доводити до відома депутатів сільської ради чи затверджувати рішенням сесії?

Перелік повноважень сільського, селищного, міського голови визначається ч. 4 ст. 42 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280).

Так, зокрема, сільському, селищному, міському голові п. 16 ч. 4 ст. 42 Закону № 280 надано повноваження укладати від імені територіальної громади, ради та її виконавчого комітету договори відповідно до законодавства, а з питань, віднесених до виключної компетенції ради, — подавати їх на затвердження відповідної ради. Тобто затвердженню радою підлягають лише договори, укладені сільським, селищним, міським головою з питань, віднесених до виключної компетенції ради. При цьому не має значення, коли ці договори укладено — у міжсесійний період чи під час проведення сесії ради. Інші договори затвердження рішенням ради не потребують.

Можливо, депутати мали на увазі вимогу ч. 6 ст. 42 Закону № 280 щодо підзвітності, підконтрольності та відповідальності сільського, селищного, міського голови. Так, згідно із вказаною нормою Закону № 280 при здійсненні наданих повноважень сільський, селищний, міський голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед територіальною громадою, відповідальним — перед відповідною радою, а з питань здійснення виконавчими органами ради пов­новажень органів виконавчої влади — також підконтрольним відповідним органам виконавчої влади. Сільський, селищний, міський голова має щорічно звітувати відповідно сільській, селищній, міській раді про здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності виконавчими органами відповідної ради. Окрім цього, відповідно до ч. 7 ст. 42 Закону № 280 сільський, селищний, міський голова не рідше одного разу на рік має звітувати про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами. На вимогу не менше половини депутатів відповідної ради сільський, селищний, міський голова зобов’язаний прозвітувати перед радою про роботу виконавчих органів ради у будь-який визначений ними термін.

Стосовно доведення до відома депутатського корпусу розпоряджень, виданих сільським, селищним, міським головою, чинне законодавство у сфері місцевого самоврядування такої норми не містить, тому ця вимога депутатів не може бути виконана.

Нагадаємо, що сільський, селищний, міський голова відповідно до п. 20 ч. 4 ст. 42 Закону № 280 видає розпорядження у межах своїх повноважень. При цьому згідно з ч. 5 ст. 42 цього Закону несе персональну відповідальність за здійснення наданих йому законом повноважень.