16.05.2016

Актуальне запитання. Про визначення категорій посад в ОМС

Плануємо прийняти на службу реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та адміністратора центру надання адміністративних послуг. До яких категорій посад в органах місцевого самоврядування можна віднести ці посади, адже у ст. 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» такі посади зовсім не передбачені?

В органах місцевого самоврядування відповідно до ст. 14 Закону України від 02.06.01 р. № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493) встановлено сім категорій посад.

Дійсно, наразі вказана стаття Закону № 2493 не містить таких посад, як реєстратор юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та адміністратор центру надання адміністративних послуг. Проте, у зв’язку із розширенням кола повноважень органів місцевого самоврядування в їх структурах вже з’являються такі посади.

Згідно зі ст. 14 Закону № 2493 віднесення інших посад органів місцевого самоврядування, не зазначених у цій статті, до відповідної категорії посад в органах місцевого самоврядування здійснюється КМУ за поданням керівників відповідних органів місцевого самоврядування.

Так, відповідно до розпорядження КМУ від 22.09.04 р. № 673-р «Про віднесення посади держав­ного реєстратора до відповідної категорії посад держав­них службовців та посад в органах місцевого самоврядування» посаду державного реєстратора місь­кої ради міста обласного значення віднесено до п’ятої категорії посад в органах місцевого самоврядування.

Розпорядженням КМУ від 24.04.13 р. № 265-р «Про віднесення посади державного адміністратора і посади адміністратора до відповідної категорії посад державних службовців і посад в органах місцевого самоврядування» посаду державного адміністратора міської ради міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення (її виконавчих органів) і адміністратора міської ради міст обласного та/або респуб­ліканського Автономної Республіки Крим значення (її виконавчих органів), а також міської, селищної ради (її виконавчих органів) населених пунктів, які є адміністративними центрами районів, віднесено до п’ятої категорії посад в органах місцевого самоврядування.