21.11.2016

Актуальне запитання

Сільська рада закладала кошти до свого бюджету на виготовлення паркових лав. Вартість кожної лави складає дві тисячі гривень. За яким КЕКВ треба оплачувати виготовлення паркових лав: за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)» чи 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар»? Чим керуватись при вирішенні такого питання? (Запитання з Форуму на порталі «Бухгалтер»)

Для вирішення цього питання, у першу чергу, необхідно керуватись Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, яка затверджена наказом Мінфіну від 12.03.12 р. № 333, з урахуванням вимог Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», який затверджено наказом Мінфіну від 12.10.10 р. № 1202 «Про затвердження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку в державному секторі».

Щоб правильно відповісти на запитання, треба виходити з вартості паркових лав.

Якщо вартість за одиницю нижча за 6000 грн. (без ПДВ), то лави обліковують на рахунку 113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» та оплачують за поточними видатками:

— за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» у випадках безпосереднього придбання;

— за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)», якщо лави встановлюються в ході робіт із благоустрою парку. При цьому після завершення комплексу робіт всі створені об’єкти за окремим актом треба оприбуткувати в бухгалтерському обліку бюджетної установи.