16.01.2017

Актуальне запитання. Про реєстрацію ОСББ платником ПДВ

Після передачі багатоквартирних будинків, що перебували у комунальній власності, на баланс об’єднання співвласників багатоквартирного будинку в останніх виникла проблема з укладанням договору про постачання електричної енергії. Від нашого ОСББ обленерго вимагає надання статуту для укладення договору, інакше, за їх словами, такий договір не буде укладено. Який механізм укладання ОСББ договору на постачання електричної енергії? Які документи треба подавати та чи дійсно нам треба подавати статут?

Факт створення в багатоквартирному будинку об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі — ОСББ) є підтвердженням факту надання власниками квартир та виділених нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку повноважень ОСББ з управління, утримання і використання спільного майна цього багатоквартирного будинку, у тому числі електромереж і загальнобудинкових приладів обліку електричної енергії.

При зміні форми управління багатоквартирним житловим будинком договір про постачання електроенергії на технічні цілі багатоквартирного будинку укладається з новим споживачем на умовах договору про постачання електричної енергії, укладеного з попереднім споживачем.

Зауважимо: колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення ОСББ, у тримісячний строк з дня його державної реєстрації забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж. Саме про це йдеться у ч. 18 та 19 ст. 6 Закону України від 29.11.01 р. № 2866-III «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».

У разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення ОСББ, протягом півроку з дня державної реєстрації ОСББ відновлює її за власний рахунок.

Взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії), регулюються Правилами користування електричною енергією (далі — ПКЕЕ). Документ затверджено постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕ), від 31.07.96 р. № 28 (ср. ).

У п. 5.4 ПКЕЕ зазначений вичерпний перелік документів, які має надати енергопостачальній організації заявник для укладення договору про постачання електричної енергії. Тобто вимога щодо надання додаткових документів, які не вказані в п. 5.4 ПКЕЕ, є безпідставною.

Постачальники електричної енергії за регульованим тарифом на закріпленій території не мають права відмовити споживачу або субспоживачу, електроустановки якого розташовані на цій території, в укладенні договору, за умови дотримання вимог законодавства України, зокрема ПКЕЕ та інших нормативно-технічних документів (п. 1.9 ПКЕЕ).

Процедуру укладення договорів визначено главою 53 Цивільного кодексу України. Відповідно до нього договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферту) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Договір вважається укладеним із моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції. При цьому відповідь про згоду укласти договір на інших, ніж було запропоновано, умовах є відмовою від одержаної пропозиції і водночас новою пропозицією особі, яка зробила попередню пропозицію.

Розбіжності, що виникли між сторонами при укладенні договору на підставі правового акта органу державної влади, органу влади АР, органу місцевого самоврядування та в інших випадках, встановлених законом, вирішуються у судовому порядку.

У листах НКРЕ від 22.07.16 р. № 7446/20.3/7-16 та 29.11.16 р. № 12856/20.2/7-16 наданий перелік документів, які ОСББ мають надати для укладення договору про постачання електричної енергії за регульованим тарифом на технічні цілі багатоквартирного будинку, щодо якого раніше укладався договір про постачання електричної енергії з іншим споживачем.

Як відзначає НКРЕ, до переліку документів належить:

1) заява щодо укладення договору про постачання електричної енергії із зазначенням місцезнаходження та банківських реквізитів ОСББ;

2) виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб;

3) рішення установчих зборів про створення ОСББ;

4) статут ОСББ;

5) рішення правління ОСББ про надання повноважень голові правління ОСББ або іншій уповноваженій особі ОСББ на укладання договору про постачання електричної енергії з переліком адрес багатоквартирних будинків.

На думку редакції, перелік документів, які навела НКРЕ у своїх листах, не відповідає вимогам п. 5.4 ПКЕЕ, на який компетентний орган одночасно посилається в обох листах-роз’ясненнях. Зокрема, зазначений пункт не потребує подання таких документів, як статут (належить до установчих документів) та рішення установчих зборів про створення ОСББ (є документом, на підставі якого затверджується статут).

Вважаємо, що для того, аби розпочати співпрацю з постачальником електричної енергії, ОСББ має укласти договір про постачання електричної енергії. Для цього треба звернутись до відповідного постачальника електричної енергії за його місцезнаходженням та подати наступні документи з урахуванням вимог п. 5.4 ПКЕЕ:

— заяву, де потрібно вказати: місцезнаходження, вид діяльності та банківські реквізити, а також очікуваний обсяг споживання електричної енергії та відомості про величину приєднаної потужності і категорії надійності електропостачання струмоприймачів (як правило, постачальник електричної енергії надає відповідний зразок такої заяви);

— виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб;

— копію документа, яким визначено право власності (користування) на багатоквартирний будинок (в більшості випадків — це акт прийому-передачі багатоквартирного будинку від попереднього балансоутримувача на баланс ОСББ);

— копію належним чином оформленої довіреності на право укладати договори особі, яка уповноважена підписувати договори (це рішення правління ОСББ про надання повноважень голові правління ОСББ або іншій уповноваженій особі ОСББ на укладання договору про постачання електричної енергії);

— довідку про перелік субспоживачів (у разі їх наявності).

На деяких офіційних сайтах постачальників електричної енергії зазначено, що надання додаткових документів (наприклад, установчих документів, акта прийому-передачі внутрішньобудинкових мереж та засобів обліку із зазначенням показників, даних, на яких колишній балансоутримувач передав ОСББ багатоквартирний будинок), які рекомендовані до подання понад установлений перелік документів, визначений п. 5.4 ПКЕЕ, значно спрощує взаєморозрахунки між:

— постачальником електричної енергії та колишнім власником багатоквартирного будинку на етапі остаточних нарахувань;

— між постачальником електричної енергії та ОСББ на етапі визначення початкових показників засобів обліку для укладення договору.

На нашу думку, ОСББ самостійно має вирішити — подавати чи ні додаткові документи постачальнику електричної енергії. Листи НКРЕ мають рекомендаційний характер, а от дотримуватись переліку документів, який встановлює п. 5.4 ПКЕЕ, треба обов’язково.

Після того, як належно оформлені документи подані, уповноважені працівники постачальника електричної енергії проводять обстеження схеми обліку та лічильників електроенергії на відповідність вимогам ПКЕЕ та нормативно-технічних документів.

Якщо схема обліку відповідає вимогам ПКЕЕ та нормативно-технічним документам, постачальник електричної енергії одразу укладає з ОСББ договір про постачання електричної енергії. Якщо ні — він надсилає до ОСББ супровідний лист з переліком заходів, які необхідно виконати, аби привести засоби обліку у відповідність до вимог ПКЕЕ та нормативно-технічних документів.

Укладення договору з ОСББ про постачання електричної енергії відбудеться після приведення засобів обліку у відповідність до вимог зазначених документів.

Як свідчить практика, у випадку, коли ОСББ не може у стислі терміни усунути недоліки, залишені колишнім балансоутримувачем у спадок, з ним укладається строковий договір, як правило, терміном не більше 6 місяців. Цього часу ОСББ має вистачити на те, щоб привести свої розрахункові засоби обліку і схеми їх підключення у відповідність до вимог чинного законодавства.