16.01.2017

Актуальне запитання. Про підтвердження витрат на проїзд у метрополітені

Наш працівник виїхав до відрядження у м. Київ. Виникла об’єктивна потреба у користуванні метрополітеном під час пересування містом, що було заздалегідь обумовлено в наказі про відрядження. Підкажіть, як підтвердити витрати, які понесені відрядженим працівником при користуванні метрополітеном? Адже жетон, який купує працівник, залишається в автоматі, а його вартість нічим не підтверджується?

Відповідь на запитання треба шукати в Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон. Нагадуємо, що цей документ затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59.

Отже, користуючись Інструкцією, зазначимо таке.

По-перше, працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв’язку зі службовими відрядженнями при наявності підтвердних документів, у тому числі й витрат на проїзд міським транспортом загального користування, зокрема метрополітеном.

По-друге, підтвердними документами, що засвідчують вартість понесених у зв’язку з відрядженням витрат, є, зокрема, розрахункові документи відповідно до Закону України від 06.07.95 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон № 265). Саме про це йдеться в п. 14 розділу I Інструкції № 59 (ср. ).

Розрахунковий документ — це документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених Законом № 265, і зареєстрований у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або заповнений вручну (ст. 2 Закону № 265).

Оскільки запитання стосується проїзного документа, одразу звернемо увагу на наказ Міністерства фінансів України від 21.01.16 р. № 13 (далі — наказ № 13).

Відповідно до п. 1 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом № 13, його вимоги не поширюються на розрахункові проїзні та перевізні документи на залізничному (крім приміського) й авіаційному транспорті, квитки на міські та приміські автомобільні маршрути, міський електротранспорт, білети державних лотерей, квитанції на послуги поштового зв’язку.

Про це говорить й п. 10 ст. 3 Закону № 265: реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу, зокрема, жетонів та проїзних квитків у касах метрополітену.

Чи означає це, що такі витрати не будуть підтверджені? Зовсім ні. У цьому випадку на допомогу приходить п. 15 ст. 3 Закону № 265.

Відповідно до цієї норми суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, при наданні послуг зобов’язані надавати покупцю товарів (послуг) на його вимогу чек або інший письмовий документ, що засвідчує надання послуг, з метою виконання вимог Закону про захист прав споживачів.

Тобто, відряджений має звернутись до каси метрополітену та запросити письмовий документ, що засвідчує вартість надання послуг у разі користування метрополітеном.