16.10.2017

Актуальне запитання. Про придбання комп’ютерної техніки для органів місцевого самоврядування

Чи дійсно збільшились граничні суми витрат на придбання персональних комп’ютерів для органів місцевого самоврядування з огляду на постанову КМУ від 09.08.17 р. № 593 «Про внесення зміни до граничних сум витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету»?

У зв’язку зі зростанням цін на комп’ютерну техніку Уряд прийняв рішення про підвищення граничних сум витрат на придбання персональних комп’ютерів, у тому числі операційної системи, державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету.

Відповідне рішення утілене у постанові КМУ від 09.08.17 р. № 593 «Про внесення зміни до граничних сум витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» (далі — постанова № 593).

Нагадаємо: граничні суми витрат визначає постанова КМУ від 04.04.01 р. № 332 «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» (далі — постанова № 332).

Внесені постановою № 593 зміни до постанови № 332 стосуються тих установ, що утримуються за рахунок державного бюджету. Для них застосування нових граничних витрат є обов’язковим.

Відповідно до змін допустима сума витрат на придбання персональних комп’ютерів збільшена з 13 до 20,5 тис. грн. Але є один нюанс, який варто врахувати. Постанова № 593 розглядає персональний комп’ютер як один об’єкт, до складу якого, крім системного блоку, монітора, клавіатури та «мишки», входить також й операційна система.

Іншими словами, бюджетні установи, що утримуються за рахунок державного бюджету, можуть купувати комп’ютери або ноутбуки більшою вартістю, ніж раніше.

Однак у граничну вартість тепер буде входити й вартість операційної системи. А це задоволення, як відомо, не з дешевих. Тому збільшення граничної суми на придбання персональних комп’ютерів є цілком раціональним та об’єктивним.

Чи стосуються ці зміни органів місцевого самоврядування (далі — ОМС)?

Так, деякою мірою стосуються. Адже постановою № 332 ОМС рекомендовано розробити власні документи, які будуть визначати граничну вартість необоротних активів для установ, що утримуються за рахунок місцевих бюджетів. І орієнтуватись на розміри таких витрат КМУ порекомендував саме за граничними витратами, зазначеними у постанові № 332.

Звичайно, рекомендації ні до чого ОМС не зобов’язують. Тож якщо місцева рада затвердила такі документи, вона може внести до них зміни з урахуванням вимог постанови № 593 щодо збільшення граничної суми на придбання персональних комп’ютерів до 20,5 тис. грн., а може залишити їх на старому рівні. У будь-якому разі рішення приймає сам ОМС виходячи з фінансової спроможності свого місцевого бюджету.

Зауважимо: постанова № 593 набрала чинності 15.08.17 р. («Урядовий кур’єр», 15.08.17 р., № 151). Отже, й зміни до затверджених документів ОМС можуть вносити саме з цієї дати.