17.12.2018

Актуальне запитання. Про інформацію щодо об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, землевласників та землекористувачів

Нашу раду цікавить таке запитання: в які строки та згідно з якими нормативно-правовими актами відповідно до чинного законодавства Державна фіскальна служба України отримує інформацію про об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, землевласників та землекористувачів?

21.11.2018 набрав чинності спільний наказ Мін’юсту і Мінфіну від 02.11.2018 № 3424/5/874 «Щодо деяких питань подання інформації, необхідної для забезпечення ведення обліку платників податків, а також обчислення та справляння податків і зборів» (далі – наказ), який опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 20.11.2018 № 89. Наказом затверджено Регламент подання інформації, необхідної для забезпечення ведення обліку платників податків, а також обчислення та справляння податків і зборів (далі – Регламент). Регламент визначає порядок та процедуру подання Мін’юстом Державній фіскальній службі України (далі — ДФС) інформації про: 1) об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, у тому числі нерезидентів; 2) землевласників або землекористувачів; 3) об’єкти незавершеного будівництва та зміну даних, які включаються до облікової картки фізичної особи – платника податків. Інформаційні файли про: 1) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, у тому числі нерезидентів, формуються і надаються щокварталу протягом 15 робочих днів після закінчення податкового (звітного) кварталу та містять відомості про нерухоме майно, внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі — Реєстр) протягом звітного кварталу; 2) державну реєстрацію прав на земельні ділянки (права власності (постійного користування або оренди) на які зареєстровано після 0.01.2013), об’єкти незавершеного будівництва формуються за даними Реєстру та надаються перший раз — у повному обсязі, надалі — щомісяця до 10 числа місяця, наступного за звітним.

Також відповідно до Регламенту, ДФС не пізніше 3 робочих днів з дня отримання інформаційного файла про об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, у тому числі нерезидентів, формує файл-повідомлення про результат його обробки.