22.01.2018

Останні новини у сфері субсидій

КМУ своїми постановами від 18.08.17 р. № 609 та від 13.09.17 р. № 735 вніс зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива1, затвердженого постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848. Змін не багато, але вони важливі, пропоную ознайомитись.

1 Далі за текстом — Положення.

Відтепер Положення містить норму, згідно з якою субсидія не може призначатись одночасно за місцем реєстрації особи та за місцем її фактичного проживання (абз. 1 п. 6 Положення). Це доповнення викликано тим, що в окремих випадках на підставі рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації та виконавчого органу міської та районної ради або утвореної ними комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатись особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла, якщо їй нараховують плату за житлово-комунальні послуги, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію. У разі смерті особи, якій було призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, надання субсидії не припиняють до закінчення строку її призначення за умови, що у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані інші особи, яким нараховують плату за житлово-комунальні послуги. У разі смерті особи, якій було призначено субсидію на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, така субсидія виплачується одній із осіб, з урахуванням яких було призначено субсидію, за заявою такої особи. Коли в житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані неповнолітні діти, які залишились без батьківської опіки (піклування), або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, субсидію призначають за заявою опікуна (піклувальника) і розраховують виходячи з розміру пенсії у зв’язку із втратою годувальника та інших видів пенсії і соціальних виплат, які отримує опікун (піклувальник) на підопічних дітей та недієздатних осіб.

Розміри пенсії у зв’язку із втратою годувальника та інших видів пенсії і соцвиплат, які отримує опікун (піклувальник) на підопічних дітей і недієздатних осіб, не враховують до сукупного доходу опікуна (піклувальника) у разі його звернення за призначенням субсидії за місцем реєстрації. Субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначають виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб за два квартали (раніше за 4 квартали. — Прим. ред.), що передують місяцю, що передує місяцю, з якого призначається субсидія, а субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива — виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік (абз. 1 п. 12 Положення). Під час призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховують доходи за III IV квартали попереднього року. Розрахунок субсидії на опалювальний сезон у жовтні здійснюють на підставі доходів за I — II квартали поточного року. І останньою зміною у п. 12 Положення є абз. 9: коли на час звернення за призначенням субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг особа є непрацюючим пенсіонером, який декларує відсутність в останньому місяці періоду, за який враховуються доходи, інших доходів, крім пенсії, до її середньомісячного сукупного доходу враховують розмір пенсії за такий місяць. У разі отримання інформації про прострочену понад 2 місяці заборгованість з оплати послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн. — Прим. ред.), субсидія на наступний строк не призначається, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує особу. Якщо протягом 2 місяців з дати інформування про непризначення субсидії на наступний строк громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (у тому числі до винесення рішення судом), субсидію призначають з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку — з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору. Зазначений строк може бути продовжений, про що говорить абз. 11 п. 14 Положення.