19.03.2018

Актуальне запитання. Про оприлюднення рішення рад

Чи потребують оприлюднення всі рішення рад або тількі ті, які носять нормативний характер?

Згідно зі ст. 15 Закону України від 13.01.2011 № 2939-VI «Про доступ до публічної інформації» (далі — Закон) розпорядники інформації зобов’язані оприлюднювати, зокрема, нормативно-правові акти, акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних), прийняті розпорядником, проекти рішень, що підлягають обговоренню, інформацію про нормативно-правові засади діяльності.

Вказана інформація підлягає обов’язковому оприлюдненню невідкладно, але не пізніше п’яти робочих днів з дня затвердження документа. У разі наявності у розпорядника інформації офіційного веб-сайту така інформація оприлюднюється на веб-сайті із зазначенням дати оприлюднення документа і дати оновлення інформації.

Частиною 3 цієї статті, крім іншого, передбачено, що проекти нормативно-правових актів, рішень ОМС, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо органом чи посадовою особою не встановлено пізніший строк введення цих актів у дію.

Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування, які відповідно до закону є регуляторними актами, розробляються, розглядаються, ухвалюються та оприлюднюються у порядку, встановленому Законом України від 11.09.2003 № 1160-IV «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Отже, акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування підлягають обов’язковому оприлюдненню.