19.03.2018

Актуальне запитання. Про виплату премії посадовій особі ОМС, яка знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років

Чи можна виплачувати премію до державного, професійного свята чи ювілейної дати посадовій особі місцевого самоврядування, яка знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років?

Як ми вже писали, конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначаються у Положенні про преміювання відповідного органу (далі — Положення про преміювання). Положення про преміювання місцеві ради розробляють самостійно з дотриманням вимог чинного законодавства, зокрема законів України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» та від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування», а також наказу Мінпраці від 02.10.1996 № 77 «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» та постанови КМУ від 09.03.2006 № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів».

Керівникам органів надано право у межах затвердженого фонду оплати праці здійснювати преміювання працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи, а також до державних і професійних свят та ювілейних дат у межах фонду преміювання, утвореного у розмірі не менш як 10 відсотків посадових окладів та економії фонду оплати праці (п.п. 2 п. 2 постанови № 268).

Виплата премії до державного, професійного свята, ювілейної дати посадовій особі місцевого самоврядування, яка знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років, законодавством не заборонена. Про це зазначало у своєму листі Мінсоцполітики від 29.12.2017 № 3018/0/101-17. Звичайно, не забувайте, що кожен ОМС самостійно вирішує це питання і може здійснювати таку виплату лише за наявності коштів.

Як бачимо, така премія може бути виплачена, на чому не заперечує й профільне міністерство. Водночас рекомендуємо все ж таки передбачити таку премію у Положенні про преміювання відповідної ради для уникнення зайвих запитань з боку контролюючих органів під час перевірки, якщо ви збираєтесь її виплачувати такій працівниці.