21.05.2018

Щодо застосування кодів економічної класифікації видатків бюджету при сплаті орендної плати за земельні ділянки комунальної власності

Витяг із листа ДКС від 06.04.2018 № 16-08/367-5806

Державна казначейська служба України розглянула лист <...> щодо застосування кодів економічної класифікації видатків бюджету при сплаті орендної плати за земельні ділянки комунальної власності та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до статті 14 Податкового кодексу України земельний податок — обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів.

Плата за землю — обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Договір оренди землі — це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства (стаття 13 Закону України «Про оренду землі» (далі — Закон)).

Статтею 15 Закону визначено, що істотними умовами договору оренди землі є: об’єкт оренди, строк дії договору оренди, орендна плата із зазначенням її розміру.

За згодою сторін у договорі можуть зазначатися інші умови.

Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності — обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Статтею 288 Податкового кодексу України визначено, що підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Договір оренди земель державної і комунальної власності укладається за типовою формою, затвердженою Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» укладений сторонами договір оренди в частині істотних умов повинен відповідати типовому договору оренди відповідного майна. За згодою сторін у договорі оренди можуть бути передбачені й інші умови.

Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 12.03.2012 № 333, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.03.2012 за № 456/20769, передбачено, що плата за користування земельною ділянкою орендарем здійснюється за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)» (пп. 2.2.4-6).

Отже, плата за землю у вигляді орендної плати за земельні ділянки комунальної власності здійснюється за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Перший заступник Голови В. Дуда