21.05.2018

Щодо застосування окремих положень законодавства з питань служби в органах місцевого самоврядування

Витяг із листа Мінрегіону від 01.11.2017 № 8/13-467-17

Департамент з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в межах компетенції розглянув <...> звернення <...> стосовно надання роз’яснення щодо застосування окремих положень законодавства з питань служби в органах місцевого самоврядування та повідомляє.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон) сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об’єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), селища, міста, який обирається відповідною територіальною громадою на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування в порядку, визначеному законом, і здійснює свої повноваження на постійній основі.

На сільського, селищного, міського голову поширюється дія Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493-III). Посада сільського, селищного, міського голови відноситься до виборних посад, на які особи обираються на місцевих виборах. Статтею 21 Закону № 2493-III визначено питання щодо оплати праці, відпустки та пенсійного забезпечення посадових осіб місцевого самоврядування.

Також умови та порядок надання відпусток громадянам України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями, визначені в Законі України «Про відпустки».

Надання відпустки посадовим особам місцевого самоврядування, в тому числі голові, здійснюється шляхом видачі розпорядження сільського, селищного, міського голови про надання відпустки.

Чинні нормативно-правові акти не зобов’язують голову звертатись до відповідної ради чи виконавчого комітету із заявою про надання відпустки або в якийсь спосіб погоджувати свою відпустку.

<...>

Директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади С. Шаршов