19.11.2018

Актуальне запитання. Про перехід ОТГ на прямі міжбюджетні відносини

У який термін після створення ОТГ на базі міста обласного значення громада переходить на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом України?

Перехід на прямі міжбюджетні відносини відбувається з початку бюджетного періоду. Тобто законом про державний бюджет на плановий рік затверджуються суми коштів, які напряму перераховуються на рахунки ОТГ.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Бюджетного кодексу України бюджетний період для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему України, становить один календарний рік, який починається 1 січня кожного року і закінчується 31 грудня того ж року. Неприйняття Верховною Радою України закону про Державний бюджет України до 1 січня відповідного року не є підставою для встановлення іншого бюджетного періоду.

До речі, рекомендуємо ознайомитись із листом Мінрегіонбуду від 11.07.2018 № 3/34-176-18, в якому компетентний орган відповідав на подібне запитання: «Чи можливий перехід на прямі міжбюджетні відносини посередині року (з 1 липня)?». Мінрегіонбуд зазначив, що перехід на прямі міжбюджетні відносини відбувається з початку бюджетного періоду.