15.10.2018

Актуальне запитання. Про застосування КЕКВ для сплати земельного податку

За яким КЕКВ бюджетна установа — орендодавець має сплатити земельний податок?

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі. І це визначено ст. 269 Податкового кодексу України.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» договір оренди, укладений між сторонами, в частині істотних умов повинен відповідати типовому договору оренди відповідного майна. За згодою сторін у договорі оренди можуть бути передбачені й інші умови.

Примірний договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю затверджено наказом Фонду державного майна України від 23.08.2000 № 1774 «Про затвердження договорів оренди» (далі — Примірний договір).

Балансоутримувач має забезпечити обслуговування, експлуатацію та ремонт будівлі, а також утримання прибудинкової території, а орендар — брати участь у витратах балансоутримувача на виконання зазначених робіт пропорційно до займаної ним площі в цій будівлі, якщо інше не випливає з характеру послуг, наданих балансоутримувачем за цим договором. Саме про це йдеться у п. 1.1 Примірного договору.

Крім того, одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться, а також право користування земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму (ст. 796 Цивільного кодексу України). Плата, яка справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою.

Відтак, компенсація земельного податку сплачується орендарем у складі орендної плати або як відшкодування таких витрат орендодавця.

Плата за користування земельною ділянкою орендарем здійснюється за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)» згідно з п.п. 2.2.4-6 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету (далі — Інструкція). Нагадаємо: Інструкція затверджена наказом Міністерства фінансів України від 12.03.2012 № 333.

Що стосується сплати бюджетною установою — орендодавцем земельного податку, вона має це робити за КЕКВ 2800 «Інші поточні видатки» на підставі пп. 2.6-1 Інструкції.

До речі, у своєму листі Державна казначейська служба України від 02.08.2018 № 16/10/135-12657 зазначала, що у випадку відшкодування земельного податку орендарем кошти мають зараховуватись на реєстраційні рахунки орендодавця за КЕКВ 0000.