№10

Місцеве самоврядування, жовтень, 2018/№ 10 Інші номери журналу ›
  • Землі у постійному користуванні громадян: вилучати чи... Підставою для написання цієї статті стало звернення до нашої редакції з таким запитанням: «Яким чином здійснити вилучення земельних ділянок (з подальшим їх переведенням до земель запасу), наданих раніше громадянам в постійне користування для ведення особистих підсобних (селянських) господарств, у зв’язку зі смертю таких громадян?». Відповідаємо.
  • Клопотання до ОМС: дотримуємося вимог земельного законодавства Нагадаю, що ще в червні цього року набрав чинності новий Порядок підготовки та внесення до органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування клопотань з питань дотримання вимог земельного законодавства, затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 05.03.2018 № 124. Він «прийшов» на заміну попередньому Порядку підготовки та внесення до органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування клопотань з питань дотримання вимог земельного законодавства, затвердженому наказом Мінагрополітики від 27.08.2014 № 317. Слід одразу зазначити, що по суті згадані нормативно-правові акти мало чим відрізняються один від одного. У той же час певних змін все ж таки новий Порядок № 124 притерпів: пов’язано це було в першу чергу із зміною повноважень контролюючих органів у сфері земельних відносин. Тож розглянемо, що тепер змінилося, а також пригадаємо ті положення, які залишаються майже незмінними ще з минулих років.
  • Несплата аліментів: продовжуємо огляд законодавства У цьому матеріалі ми повернемося до Закону України від 03.07.2018 № 2475-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання». У вересневому номері увагу було приділено змінам, які були внесені до Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів України відповідно від 11.07.2002 № 93-IV «Про статус депутатів місцевих рад» та від 14.07.2015 № 595-VIII «Про місцеві вибори». Тож продовжимо вивчення цього законодавчого акта.
  • Міжмуніципальне співробітництво як засіб вирішення спільних проблем Однією з форм горизонтальної взаємодії ОМС задля спільного сталого розвитку є міжмуніципальне співробітництво (партнерство). Думаючи про спільну діяльність декількох ОМС, одразу згадується добрий радянський фільм «Королева бензоколонки» як антиприклад будь-якого співробітництва. У кожній громаді є проблеми, які самотужки вирішити не вдається внаслідок відсутності необхідних ресурсів (людських, матеріальних, фінансових). Виходом із ситуації може бути залучення на партнерських відносинах ОМС іншої громади. Дійсно, покращити якість надання тих чи інших послуг можливо лише шляхом проведення кропіткої роботи на всіх стадіях партнерства: від ініціативи до виконання умов укладеного договору.
  • Капітальний ремонт покрівлі: що з коштами та публічними закупівлями? Приводом для написання статті стало таке запитання від читача: «З обласного бюджету виділено кошти на ремонт покрівель будинків в смт Х, а саме: «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку в смт Х, вул. Зелена, буд. 2» у сумі 531 тис. грн, «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку в смт Х, вул. Заводська, буд. 3» в сумі 374 тис. грн, «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку в смт. Х, вул. Заводська, буд. 4» в сумі 304 тис. грн. Багатоповерхові житлові будинки є комунальною власністю територіальної громади селищної ради та згідно з рішенням сесії передані на баланс комунальному підприємству районної ради. Чи має право селищна рада використовувати кошти на ремонт покрівель, якщо вона не є балансоутримувачем такого майна? Чи необхідно проводити закупівлю робіт через електронну систему згідно із Законом України «Про публічні закупівлі»?». Відповідаємо на поставлені запитання.
  • Актуальне запитання. Про застосування КЕКВ для сплати земельного податку За яким КЕКВ бюджетна установа — орендодавець має сплатити земельний податок?
  • Актуальне запитання. Про оподаткування військовим збором середньої зарплати депутата місцевої ради, що виплачується після закінчення строку його повноважень Чи оподатковується середня зарплата депутата місцевої ради, що виплачується після закінчення строку його повноважень, військовим збором?
  • Актуальне запитання. Про сплату орендної плати за земельну ділянку Підприємство, яке є орендарем земельної ділянки, не повідомило про факт укладення акта про повернення земельної ділянки орендодавцю, яким є наша селищна рада. Договір оренди вже закінчився, але орендар все ще користується земельною ділянкою. Чи повинно таке підприємство сплачувати свої податкові зобов’язання з плати за землю за цей період?
  • Актуальне запитання. Про сплату податку на доходи фізичних осіб До якого бюджету повинен сплачувати податок на доходи фізичних осіб суб’єкт господарювання, який не має відокремлених структурних підрозділів, а має власні або орендовані приміщення (будівлі) в різних регіонах України або/та районах міста, де працюють його наймані працівники?
  • Актуальне запитання. Про сплату земельного податку Чи зобов’язана фізична особа — підприємець, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, сплачувати земельний податок, якщо вона використовує земельну ділянку у власній господарській діяльності?
  • Щодо освітньої субвенції Витяг із листа Мінфіну від 20.09.2018 № 07010-07-21/24561
  • Щодо закупівель електричної енергії та послуг з постачання електричної енергії Витяг із листа Мінекономрозвитку від 10.09.2018 № 3304-04/39642-06
  • Методичні рекомендації: організація та ведення військового обліку (частина 3) У попередньому номері ми продовжили розглядати Методичні рекомендації з організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних в органах місцевого самоврядування, затверджені наказом військового комісара Харківського ОВК від 21.11.2017 № 676. Знайомство триває. Це буде остання частина, не менш цікава та пізнавальна, ніж попередні.
  • Умови надання пільг на тверде паливо Останнім часом до ОМС масово звертаються місцеві мешканці із заявами про отримання пільг на придбання твердого палива, при тому, що у належних їм будинках встановлені газові котли. Чи мають право мешканці у такій ситуації на отримання пільг та/або субсидії? Розберемось із цим запитанням детальніше.
  • Актуальне запитання. Про формування номенклатури справ Відповідно до п. 369 Плану пріоритетних дій Уряду на 2018 рік Міністерство освіти і науки України видало наказ від 25.06.2018 № 676 «Про затвердження Інструкції з діловодства у закладах загальної середньої освіти». Як тепер правильно формувати номенклатуру справ?
  • Об’єднання та приєднання ОТГ: визначаємо нюанси Як ви пам’ятаєте, з прийняттям Закону України від 05.02.2015 № 157-VIII «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який став підставою для виникнення нових запитань. Тому в цій статті саме про них і йтиметься.
  • Ще раз про головне: пайова участь у розвитку інфраструктури Одразу хочемо зазначити, що питання пайової участі ми неодноразово висвітлювали на сторінках нашого видання. Однак вважаємо, що незайвим буде поговорити на цю тему ще раз: як показує практика, вона залишається нагальною та важливою для ОМС. Усі ми розуміємо, що кошти від сплати пайової участі, які надходять до місцевого бюджету, займають не останнє місце в його дохідній частині. Це, в свою чергу, дозволяє ОМС збільшити надходження та в подальшому оптимально їх використовувати на різні потреби. Враховуючи актуальність теми, в цьому матеріалі ми вкотре торкнемось питань договору пайової участі та ознайомимо вас із судовим рішенням щодо несплати пайового внеску до місцевого бюджету.
  • Про надання роз’яснень Витяг із листа Міністерства охорони здоров’я України від 10.09.2018 № 19.1-09-1315/23755
  • Актуальне запитання. Про входження депутата місцевої ради до складу декількох комісій Чи може депутат місцевої ради бути одночасно членом двох постійних комісій, що утворюються радою?
  • Актуальне запитання. Про необхідність повідомлення суб’єктом декларування про зміни в майновому стані До нас у редакцію надійшло запитання щодо подання суб’єктом декларування повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. А саме особа цікавилась, чи буде вважатись суттєвою зміною в майновому стані придбання квартири в кредит, оскільки сума вартості квартири, яку особа взяла в кредит, звичайно є більшою, ніж 50 прожиткових мінімумів , а сума першого внеску була меншою ніж 50 прожиткових мінімумів. Це і стало підставою для виникнення у нашої читачки запитання щодо необхідності повідомляти про суттєві зміни в майновому стані.
  • Звільнення з посади у зв’язку із закінченням контракту Бухгалтер ОМС, звільнена з посади у зв’язку із припиненням діяльності ОМС та закінченням дії контракту, вважала, що її було звільнено з порушенням вимог ст. 184 КЗпП України, оскільки на момент звільнення вона була вагітною. Чи можливо в такому випадку говорити про порушення трудових прав жінки — давайте розглянемо на прикладі з судової практики.
  • Урахування думки громади при вирішенні питання про ліквідацію школи У рамках проведення освітньої реформи ОМС застосовують заходи з оптимізації та модернізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів, якими передбачають створення освітніх округів, визначають опорні та базові школи. Дотримання встановленої законодавством процедури є запорукою втілення запланованих у життя заходів, в іншому випадку у разі оскарження прийнятих радою рішень можна отримати негативний результат у вигляді їхнього скасування. Як приклад пропоную ознайомитись із висновками Верховного Суду у справі № 359/6814/17.
  • Будівництво спільного майбутнього: результати реалізації проекту з підтримки ВПО Кіровоградською облрадою У нашому попередньому матеріалі «Вчись у кращих: проект Кіровоградської обласної ради з підтримки ВПО» ми детально проаналізували грантову пропозицію, подану Кіровоградською обласною радою для отримання фінансування на реалізацію проекту «Побудуємо майбутнє разом!». Ми звернули вашу увагу на те, які особливості були включені в пропозицію для її позитивної оцінки донором. Тепер ми хочемо показати вам результати проекту. Радимо вам враховувати їх і як історію успіху з реалізації проекту, і як зразок щодо кількісних та якісних показників при звітуванні про реалізований на грантові кошти проект.
  • Спільнота практик: крок до успіху та визнання Вітчизняний інформаційний простір сьогодні має широку пропозицію освітніх ресурсів, різноманітних за тематикою, формою, доступністю. В умовах реформування системи управління, формування цінного ставлення до основи кожного суспільства — місцевої громади, особливого значення набули освітні практики з питань децентралізації, проектного менеджменту, планування та управління розвитком.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі