15.10.2018

Актуальне запитання. Про оподаткування військовим збором середньої зарплати депутата місцевої ради, що виплачується після закінчення строку його повноважень

Чи оподатковується середня зарплата депутата місцевої ради, що виплачується після закінчення строку його повноважень, військовим збором?

Депутату місцевої ради, який працював у раді на постійній основі, після закінчення таких повноважень надається попередня робота (посада), а за її відсутності — інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою депутата, на іншому підприємстві, в установі, організації. Підставою є п. 2 ст. 33 Закону України від 11.07.2002 № 93-IV «Про статус депутатів місцевих рад». У разі неможливості надання відповідної роботи (посади) на період працевлаштування за колишнім депутатом місцевої ради зберігається, але не більше шести місяців, середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді у раді, що виплачується з відповідного місцевого бюджету.

На підставі п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Податкового кодексу України (далі — ПК) податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати не лише податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18 %, визначену в ст. 167 ПК, але й 1,5 % військового збору.

ГУ ДФС у Рівненській області (за посиланням v.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/351963.html) наголошувало, що ОМС має відображати такі виплати в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за ознакою доходу «127».