15.10.2018

Актуальне запитання. Про необхідність повідомлення суб’єктом декларування про зміни в майновому стані

До нас у редакцію надійшло запитання щодо подання суб’єктом декларування повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. А саме особа цікавилась, чи буде вважатись суттєвою зміною в майновому стані придбання квартири в кредит, оскільки сума вартості квартири, яку особа взяла в кредит, звичайно є більшою, ніж 50 прожиткових мінімумів , а сума першого внеску була меншою ніж 50 прожиткових мінімумів. Це і стало підставою для виникнення у нашої читачки запитання щодо необхідності повідомляти про суттєві зміни в майновому стані.

Перш ніж дати відповідь на це запитання, слід звернутись до Закону України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції» (далі — Закон № 1700). А саме ст. 52 цього законодавчого акта містить положення щодо повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Так, ч. 2 ст. 52 Закону № 1700 визначено, що у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів (далі — ПМ), встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна зобов’язаний письмово повідомити про це Національне агентство (далі — НАЗК, Національне агентство).

Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національного агентства.

Порядок же інформування НАЗК про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування визначений у Порядку формування, ведення та оприлюднення (надання) інформації Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженому рішенням НАЗК від 10.06.2016 № 3 (далі — Рішення № 3).

Так, п. 6 розд. 2 Рішення № 3 визначено, що суб’єкти декларування письмово повідомляють Національне агентство про суттєві зміни у своєму майновому стані відповідно до ч. 2 ст. 52 Закону № 1700 шляхом подання відповідного електронного повідомлення до Реєстру через власний персональний електронний кабінет у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна.

Зазначене електронне повідомлення подається шляхом заповнення відповідної електронної форми.

Разом із тим, згідно із п. 2 розд. 2 Рішення № 3 повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування подається через мережу Інтернет із використанням програмних засобів Реєстру у власному персональному електронному кабінеті після реєстрації в Реєстрі.

Нагадаємо, що виправлені повідомлення про суттєві зміни в майновому стані до Реєстру не подаються. Вони подаються виключно в електронній формі.

Тепер щодо запитання читачки — суб’єкта декларування. Беручи до уваги той факт, що квартира, яку особа взяла в кредит, вже належить їй на праві приватної власності, то за аналізом ч. 2 ст. 52 Закону № 1700 вона вже придбала майно на суму більше ніж 50 ПМ.

Тобто у повідомленні про суттєві зміни в майновому стані потрібно зазначати повну суму майна за договором, незалежно від того, яка сума кредиту вже виплачена. Навіть якщо ця сума є меншою за 50 ПМ.

Тим більше, що НАЗК дало роз’яснення того, як відображати суму кредиту. Так, суб’єкт декларування, який уклав кредитний договір на суму, що перевищує 50 ПМ, має в повідомленні про суттєві зімни в майновому стані зазначити повну суму кредиту за договором.

Нагадаємо, що подання інформації про суттєві зміни в майновому стані не звільняє суб’єкта декларування від обов’язку подати декларацію, в якій зазначити ту ж інформацію про отримання доходу чи придбання майна на суму більше ніж 50 ПМ.

Тобто в наступній декларації, що охоплює відповідний звітний період, повинна бути зазначена та ж інформація, що і в повідомленні про суттєві зміни в майновому стані.

У випадку, якщо інформація про придбання майна та отримання подарунку більше ніж 50 ПМ не була повідомлена, наступає адміністративна відповідальність. Так, відповідно до ч. 2 ст. 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про суттєві зміни у майновому стані тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн. до 3400 грн.).