17.09.2018

Щодо надання інформації

Витяг із листа ДКС від 10.07.2018 № 16-10/55-11135

Державна казначейська служба України (далі — Казначейство) розглянула лист <...> та в межах компетенції повідомляє таке.

Відносини, пов’язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії, визначаються та регулюються Законом України «Про ринок електричної енергії» (далі — Закон). Електрична енергія — енергія, що виробляється на об’єктах електроенергетики і є товаром, призначеним для купівлі-продажу (стаття 1 Закону).

Оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів (частина сьома статті 276 Господарського кодексу України (далі — Кодекс).

Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу (частина перша статті 275 Кодексу).

При укладанні господарського договору сторони зобов’язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строки дії договору (частина третя статті 180 Кодексу).

Умови про предмет у господарському договорі повинні визначати найменування (номенклатуру, асортимент) та кількість продукції (робіт, послуг) (частина четверта статті 180 Кодексу).

Послуга — діяльність виконавця з надання (передачі) споживачеві певного визначеного договором матеріального чи нематеріального блага, що здійснюється за індивідуальним замовленням споживача для задоволення його особистих потреб (стаття 1 Закону України «Про захист прав споживачів»).

Тобто залежно від того, що саме розпорядник бюджетних коштів закуповує — електричну енергію чи послуги енергопостачання — застосовуються відповідні положення постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.2014 № 117 «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» (далі — постанова).

Згідно з пунктом 2 постанови розпорядники бюджетних коштів здійснюють попередню оплату тільки тих товарів, робіт і послуг, що згідно з договорами про закупівлю передбачається поставити, виконати і надати протягом поточного бюджетного періоду.

Виняткові випадки і терміни проведення попередньої оплати при закупівлі за бюджетні кошти визначено постановою, якою встановлено, що розпорядники бюджетних коштів та одержувачі бюджетних коштів у договорах про закупівлю товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти можуть передбачати відповідно до належно оформленого рішення головного розпорядника бюджетних коштів попередню оплату лише у разі закупівлі, зокрема на строк не більше одного місяця, інших товарів вартістю не більш як 100 тис. гривень (підпункт 1 пункту 1 постанови) та на строк не більше шести місяців послуг з енергопостачання в межах бюджетного року (підпункт 4 пункту 1 постанови).

Перший заступник Голови В. Дуда