22.04.2019

Субвенція «на природу»: до першого травня!

Постановою КМУ від 20.03.2019 № 228 затверджено Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності1. Документ розроблено відповідно до ч. 2 ст. 97 Бюджетного кодексу України та на виконання ст. 32 Закону України від 23.11.2018 № 2629-VIII «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Отже, перейдемо до вивчення основних вимог документа та наголосимо: ті, хто планують отримати субвенцію, мають встигнути до 1 травня, про що далі й поговоримо.

1 Далі за текстом — Порядок.

Про порядок

Порядок визначає механізм надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності2.

2 Далі за текстом — субвенція.

Головним розпорядником субвенції та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Мінприроди.

Розпорядники субвенції за місцевими бюджетами визначаються рішеннями відповідної місцевої ради про такі бюджети згідно із законодавством.

Увага! Субвенція надається з метою забезпечення охорони навколишнього природного середовища, поліпшення стану навколишнього природного середовища та створення відповідних умов для цього, що дасть можливість здійснити природоохоронні заходи на об’єктах комунальної власності, і спрямовується відповідно до напрямів, передбачених переліком видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів. Такий перелік затверджений постановою КМУ від 17.09.1996 № 1147 на охорону:

1

і раціональне використання водних ресурсів

2

атмосферного повітря

3

і раціональне використання природних рослинних ресурсів

4

і раціональне використання ресурсів тваринного світу (крім будівництва та облаштування притулків для утримання безпритульних тварин)

5

і раціональне використання і зберігання відходів виробництва і побутових відходів

Умовами надання субвенції є:

1

співфінансування з місцевих бюджетів у розмірі не менше ніж 10 відсотків загальної кошторисної вартості природоохоронного заходу, залучення на ці цілі інших джерел, не заборонених законодавством

2

фінансування природоохоронних заходів, передбачених програмами з охорони навколишнього природного середовища з обсягами фінансування за джерелами та у році, на який пропонується включити захід

3

наявність затверджених проектів будівництва та результатів проведення їх державної експертизи відповідно до Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженого постановою КМУ від 11.05.11 № 560

Увага! У разі здійснення заходів з будівництва/реконструкції першочергово спрямовуються кошти на об’єкти з високим ступенем будівельної готовності.

Для отримання субвенції місцеві органи виконавчої влади/виконавчі органи сільських, селищних, міських рад подають до Мінприроди такі документи:

1

заявку на здійснення природоохоронних заходів (за формою, наведеною у додатку)

2

рішення місцевого органу виконавчої влади/органу місцевого самоврядування про включення запропонованих природоохоронних заходів до програми з охорони навколишнього природного середовища з обсягами фінансування за джерелами та у році, на який пропонується включити захід

3

зведений кошторисний розрахунок на загальну кошторисну вартість

4

експертний звіт проекту будівництва чи реконструкції (для заходів з будівництва/реконструкції)

Заявки на здійснення природоохоронних заходів приймаються до 1 травня поточного року.

Розгляд заявок здійснюється робочою групою. Положення про робочу групу та її склад затверджується наказом міністра.

У призначенні субвенції може бути відмовлено в разі, коли подані документи не відповідають вимогам, визначеним у пунктах 3, 4 і 5 Порядку. Тож рекомендуємо уважно з ними ознайомитись.

Зазначимо, що розподіл субвенції між окремими місцевими бюджетами за поданням Мінприроди затверджується КМУ за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету.

Використання субвенції здійснюється в обсязі, передбаченому в законі про Державний бюджет України на відповідний рік.

Видатки, пов’язані з фінансуванням за рахунок субвенції об’єктів капітального будівництва, здійснюють відповідно до Порядку державного фінансування капітального будівництва, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 № 1764, Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженого постановою КМУ від 13.04.2011 № 461, і постанови КМУ від 23.04.2014 № 117 «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» .

Проектна документація для об’єктів будівництва/реконструкції готується відповідно до вимог Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженого постановою КМУ від 11.05.2011 № 560.

Титули об’єктів будівництва/реконструкції затверджуються відповідно до Порядку затвердження титулів об’єктів, будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів, коштів державних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії, затвердженого постановою КМУ від 08.09.1997 № 995.

Увага! Закупівля товарів, робіт і послуг здійснюється в установленому законом порядку.

Державна казначейська служба України перераховує субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам відповідно до Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів, затвердженого постановою КМУ від 15.12.2010 № 1132, і Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, затвердженого наказом Мінфіну від 24.12.2012 № 1407 (ср. ). Крім того, вона має інформувати щомісяця до 15 числа Мінприроди та Мінфін про перераховані за попередній місяць обсяги субвенції та касові видатки в розрізі місцевих бюджетів за об’єктами (заходами).

У свою чергу, розпорядники субвенції подають щомісяця до 15 числа Мінприроди звіт про використання бюджетних коштів за встановленою ним формою.

Тож у тих, хто бажає отримати субвенцію, ще є час.

Поспішіть!