22.04.2019

Актуальне запитання. Про відображення в обліку операцій, що здійснюються за рахунок коштів субвенцій з місцевого бюджету

Як відображати в бухгалтерському обліку операції, що здійснюються за рахунок коштів субвенцій з місцевого бюджету?

Статтею 91 Бюджетного кодексу України (далі — БК) визначено перелік видатків, які можуть здійснюватись з усіх місцевих бюджетів, зокрема видатки на інші програми, пов’язані з виконанням власних повноважень, затверджені відповідною місцевою радою згідно із законом.

Як відомо, до компетенції сільських, селищних, міських, районних та обласних рад належить затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та цільових програм (ст. 26 та 43 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Сільські, селищні, міські, районні та обласні ради у своїх рішеннях передбачають субвенції державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів за КЕКВ 2620 «Поточні трансферти органам державного управління інших рівнів» або 3220 «Капітальні трансферти органам державного управління інших рівнів» з урахуванням того, які видатки планується проводити — поточні чи капітальні. При цьому напрями використання коштів визначаються програмою.

Відповідно до ст. 56 БК бюджетні установи ведуть бухгалтерський облік відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку та інших нормативно-правових актів щодо ведення бухгалтерського обліку в порядку, встановленому Мінфіном.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку та розкриття у фінансовій звітності інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи визначені Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 12.10.2010 № 1202 (далі — Стандарт 121). Розкриття таких засад міститься в Методичних рекомендаціях з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 11 (далі — Методрекомендації).

Об’єкт основних засобів оцінюється за первісною вартістю, якою є, зокрема, вартість придбання у разі придбання за плату (п. 4 розд. II Стандарту 121). Згідно з вимогами розд. IX Методрекомендацій витрати на будівництво, виготовлення, придбання і поліпшення об’єктів основних засобів з початку і до закінчення зазначених робіт та введення об’єктів в експлуатацію визнаються незавершеними капітальними інвестиціями.

Зарахування об’єктів капітальних інвестицій на підставі первинних документів до складу основних засобів відображається з відповідним зменшенням капітальних інвестицій. Одночасно відображається збільшення внесеного капіталу та зменшення цільового фінансування.

Перелік рахунків і субрахунків для узагальнення інформації про факти діяльності суб’єктів державного сектору у бухгалтерському обліку визначає План рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2013 № 1203.

У той же час відповідно до Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2015 № 1219, облік та узагальнення інформації про наявність та рух коштів фінансування заходів цільового призначення, зокрема коштів, які спрямовуються на придбання необоротних активів (у тому числі землі, нематеріальних активів тощо), на будівництво (придбання), модернізацію, реконструкцію та реставрацію (у тому числі житла (приміщень), інших об’єктів), на створення державних запасів і резервів, на придбання фінансових інвестицій, капітальних активів тощо, відображаються на рахунку 54 «Цільове фінансування».

За кредитом рахунку відображається отримання коштів на фінансування заходів цільового призначення або вилучення з бюджетних асигнувань цільового фінансування на суму поточних витрат, що включаються до вартості об’єкта необоротного активу згідно із законодавством.

За дебетом рахунку відображається зменшення цільового фінансування на створення (придбання) необоротних активів, на суму внесеного капіталу внаслідок оприбуткування активів розпорядником бюджетних коштів та державним цільовим фондом.

Відображення в бухгалтерському обліку здійснення витрат на будівництво, виготовлення, придбання і поліпшення об’єктів основних засобів з початку і до закінчення робіт та введення об’єктів в експлуатацію здійснюється відповідно до пп. 1.4 — 1.9 Типової кореспонденції субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами, затвердженої наказом Мінфіну від 29.12.2015 № 1219.

Тобто суб’єкти державного сектору відображають у бухобліку надходження та використання коштів субвенцій на субрахунках відповідно до їх економічної суті.