22.04.2019

Актуальне запитання. Про медичну субвенцію

Які зміни відбулись навколо надання місцевому бюджету з державного бюджету медичної субвенції?

Постановою КМУ від 20.03.19 № 238 (далі — Постанова) внесені зміни до постанови КМУ від 23.01.2015 № 11 «Деякі питання надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам». Зроблено це з метою приведення її положень у відповідність до Бюджетного кодексу України, Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» та Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

У Порядку та умовах надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам передбачається, що обсяг цільових коштів на надання первинної медичної допомоги населенню, не використаних станом на 1 липня, на 1 жовтня 2018 року та на 1 січня 2019 року комунальними закладами охорони здоров’я, які уклали договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги, повертається в бюджет відповідної адміністративно-територіальної одиниці та може використовуватись для надання вторинної медичної допомоги населенню з урахуванням цільового призначення субвенції.

Крім того, передбачений розподіл між місцевими бюджетами адміністративно-територіальних одиниць відповідної області цільових коштів для медичного обслуговування внутрішньо переміщених осіб, які містяться в обласних бюджетах.

Зауважимо, що Постанова набирає чинності з дня її опублікування («Урядовий кур`єр», 26.03.2019, № 58) і застосовується з 01.01.19.