16.12.2019

Щодо внесення змін в установчі документи ради

Консультація Аналітичного центру Асоціації міст України1

1 Можна ознайомитись за посиланням: https://www.auc.org.ua/faq

У зв’язку з перейменуванням міста Переяслава-Хмельницького на Переяслав, міська рада приймає рішення про внесення змін в установчі документи міської ради та її виконавчих органів, а також всіх установ, закладів та підприємств комунальної власності міста. У зв’язку з цим виникає запитання: чи обов’язково в назві органу місцевого самоврядування вказувати область? Наприклад: «Переяславська міська рада Київської області» або «Виконавчий комітет Переяславської міської ради Київської області». В Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб — підприємців органи місцевого самоврядування зареєстровані по-різному: як із зазначенням області, так і без області.

Законодавством не встановлено єдиної вимоги до написання назви представницького органу місцевого самоврядування — місцевої ради. Слід виходити з того, що назви представницького та виконавчих органі місцевого самоврядування є похідними від назви адміністративно-територіальної одиниці або ж від назви адміністративного центру громади.

У даному випадку, на наш погляд, доречною назвою представницького та виконавчих органів буде назва без найменування області: «Переяславська міська рада» та «Виконавчий комітет Переяславської міської ради». Така назва буде відповідати тексту постанови Верховної Ради України від 30 жовтня 2019 року № 251-IХ та у випадку зміни (гіпотетично) меж області не потребуватиме внесення змін до неї. Поряд із цим, зазначення в назві органу місцевого самоврядування приналежності до певної області не буде вважатися невідповідною назвою.