№12

Місцеве самоврядування, грудень, 2019/№ 12 Інші номери журналу ›
  • Погляд із середини на деякі актуальні питання: викривачі корупції Громадськість як і чиновники, продовжує обговорювати зміни в антикорупційному законодавстві. Особливо наразі обговорювана тема — це викривачі. Адже 17 жовтня поточного року українські парламентарі прийняли відповідний Закон України від 17.10.2019 № 198-IX «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів, який визначає правовий статус викривачів — осіб, що повідомили про вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, встановлює їхні права, гарантії та механізми захисту таких та прирівняних до них осіб. Закон № 198 набирає чинності з 1 січня 2020 року.
  • Про Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна» Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України 05.12.2019 повідомляє про те, що прийнято Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна» (далі — Закон).
  • Відміна адвокатської монополії: аналізуємо Висновок КСУ Шановні читачі, у цій статті ми проаналізуємо Висновок Конституційного Суду України.
  • Законопроєкт № 1209-1 продовжує податкову реформу
  • Щодо поновлення договору оренди земельної ділянки з фермерським господарством Консультація Аналітичного центру Асоціації міст України
  • Правовий інститут пролонгації договору оренди & переважне право добросовісного орендаря До редакції звернулася сільська рада з питанням щодо правового регулювання оренди комунального майна, а саме порядку припинення дії договору оренди та умовами автоматичної пролонгації дії договору. Спробуємо розібратися в цих питаннях детальніше.
  • Нотаріальні дії, що вчиняються посадовими особами ОМС На сьогоднішній день актуальним та важливим питанням є вчинення нотаріальних дій посадовими особами ОМС. Посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, з метою надання їм юридичної вірогідності — справа не з простих. Такі дії покладаються на уповноважених державою осіб — нотаріусів. Проте, враховуючи ринкову модель правових відносин та адміністративно-територіальний устрій України, правом здійснювати нотаріальні дії законодавець наділив у певних випадках й посадових осіб ОМС.
  • Проблеми правового регулювання питань постановки та ведення квартирного обліку Загальновідомим є той факт, що «квартирне питання» є гострою проблемою для суспільства не тільки з часів незалежності України. Можна сказати, що ця проблема дісталась незалежній Україні у спадок від Української РСР. Проте разом з проблемою «квартирного питання» у спадок незалежна України отримала й основні нормативно-правові акти, які регулюють механізм обліку громадян, а саме постанову Ради Міністрів Української РСР і Української республіканської ради професійних спілок від 11.12.1984 № 470 «Про затвердження Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР» та Житловий кодекс Української РСР2. Проаналізувавши нормативно-правову базу, можна із впевненістю заявити, що існує досить багато невизначених моментів у законодавстві із зазначеного питання. Спробуємо їх з’ясувати.
  • Мовлення громад: а ви говорите? У рамках децентралізації управління державою територіальним громадам надається більше повноважень і на них покладається великий тягар відповідальності. Для формування потужних громад важливими є самоідентифікація та самоорганізація членів громади (у тому числі з метою здійснення громадського контролю місцевої влади), високий рівень згуртованості та соціальної взаємодії. Виходячи з міжнародного досвіду, одним з найефективніших шляхів вирішення цих завдань є розвиток мовлення громад. Територіальні громади повинні мати право на здійснення власного мовлення, яке сприяє плюралізму медіа, забезпечує різноманітність змісту і представництво різних груп та інтересів суспільства. Про те, що таке мовлення громад та як воно працює, ми запитали Андрія Куликова — голову Правління ГО «Громадське радіо».
  • Несвоєчасна реєстрація місця проживання дитини: чи є підставою для притягнення до відповідальності? Можливість притягнення до відповідальності батьків, які несвоєчасно зареєстрували місце проживання своїх неповнолітніх дітей, за ст. 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення вже обговорювалась на сторінках нашого видання. Нагадаємо, що ст. 6 Закону України від 11.12.2003 № 1382-IV «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання», пункти 4, 5 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 № 207, передбачено обов’язок батьків зареєструвати місце проживання своїх неповнолітніх дітей. Ураховуючи означене, органи реєстрації місця проживання звернулись за допомогою до нашої редакції спільно з нами знайти відповідь на запитання щодо можливості притягнення таких батьків до відповідальності, зокрема, за ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тож давайте розбиратись.
  • Дії кадровика: передача закладу культури у власність ОТГ У зв’язку з передачею майна, зокрема закладів культури у власність ОТГ, виникають запитання, пов’язані з регулюванням трудових відносин з працівниками цих закладів. У цьому матеріалі ми розкажемо про те, що потрібно знати в таких ситуаціях.
  • Щодо внесення змін в установчі документи ради Консультація Аналітичного центру Асоціації міст України
  • Щодо створення централізованої бухгалтерії Консультація Аналітичного центру Асоціації міст України
  • Щодо порядку продажу комунального майна Консультація Аналітичного центру Асоціації міст України
  • Щодо регламенту ЦНАП За інформацією з офіційного сайта Державної регуляторної служби України
  • Щодо застосування положень Закону України від 3 жовтня 2019 року № 159-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності» Лист-роз’яснення Міністерства юстиції України від 06.11.2019 № 9697-8.4.1-32-19
  • Про розширену відповідальність виробника товарної продукції у поводженні з побутовими відходами — роз’яснення Мінрегіону Роз’яснення Мінрегіону від 07.11.2019
  • Регулятором затверджено Зміни до Кодексу систем розподілу
  • Акт про визначення розміру збитків, завданих землекористувачами, не підлягає окремому оскарженню Відповідно до ст. 189 Земельного кодексу України самоврядний контроль за використанням та охороною земель здійснюється сільськими, селищними, міськими, районними та обласними радами. Контроль за використанням та охороною земель є однією з важливих функцій ОМС. Завданням самоврядного контролю є забезпечення додержання усіма суб’єктами вимог земельного законодавства України та наповнення місцевого бюджету. Одним із способів впливу на землекористувачів, які не бажають вносити плату за користування землею, є процедура обрахунку завданих територіальній громаді збитків, складення про це відповідного акта та стягнення цих збитків, у тому числі шляхом звернення до суду. Практика показує, що зовсім незначна кількість реальних землекористувачів готові в добровільному порядку відшкодувати завдані збитки. Більшість же намагається в судовому порядку довести неправомірність дій виконавчих комітетів, що ускладнює надходження коштів до бюджету.
  • Порядок притягнення до дисциплінарної відповідальності за наслідками проведення службової перевірки Порушення процедури притягнення особи до відповідальності є підставою для визнання розпорядження голови ради про застосування дисциплінарного стягнення незаконним та скасування його в судовому порядку. Тому під час проведення службової перевірки та прийняття рішення у дисциплінарній справі слід ретельно дотримуватись вимог чинного законодавства. Як це робити — давайте розбиратись разом.
  • Щодо виконання обов’язків у разі наявності вакантної посади Консультація Аналітичного центру Асоціації міст України
  • Щодо проведення конкурсу на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Консультація Аналітичного центру Асоціації міст України
  • Щодо перенесення додаткової відпустки Консультація Аналітичного центру Асоціації міст України
  • Щодо призначення в. о. заступника міського голови Консультація Аналітичного центру Асоціації міст України
  • Про попередню оплату товарів, робіт і послуг 04.12.2019 КМУ схвалив постанову щодо попередньої оплати товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти.
  • Типові професійно-кваліфікаційні характеристики посадових осіб місцевого самоврядування
  • Нові конкурси проєктів від Українського культурного фонду На початку листопада Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук презентував доопрацьований проєкт державного бюджету на 2020 рік. Планується, що на Міністерство культури, молоді та спорту наступного року держава виділить близько 15,1 млрд грн. Профільний міністр Володимир Бородянський опублікував інфографіку, на якій показані основні видатки міністерства. Отже, на інформаційну політику хочуть виділити 2,580 млрд, що на 60 % більше, ніж у 2019 році. З них 2,011 млрд — на «Суспільне» (1,005 млрд у 2019 році), 569 млн — захист інформаційного простору, «Укрінформ» та український телеканал іномовлення UATV. Видатки на мистецтво, креатив та спадщину планують збільшити на 9 % (6,210 млрд). Держпідтримка кіно має зрости до 750 млн (у 2019 році — 500 млн), Український інститут книги отримає 151,7 млн (у 2019 році — 145,5 млн), а на музеї, бібліотеки та КПЦ планують витратити 799, 2 млн (минулого року — 760,2 млн) грн.
  • Українські діджитал-стартапи для громад У жовтні в Маріуполі відбулася масштабна інвестиційна подія — форум RE: think Invest in Ukraine. Ініціатором форуму став президент Володимир Зеленський. В рамках форуму мали місце багато цікавих подій, які висвітлювали тему українських перспектив в тих чи інших сферах суспільного життя. Пройшло обговорення перспектив відновлення Донбасу як регіону, який значно постраждав від збройного конфлікту. Також окрема подія форуму була присвячена перспективам розвитку регіонів, де учасники мали на меті обговорити як сподівання, так і потреби локального розвитку. Втім, нас найбільше зацікавили навіть не профільні події щодо потреб регіонів, навіть не проєкти локального розвитку, які було презентовано на форумі. Багатьма національними ЗМІ прокотилася інформація про створення першого у Східній Україні центру розвитку стартапів та нового простору для навчання IT-ініціатив регіону «1991 Mariupol». Один із засновників цього стартап-центру Денис Груський зазначив, що 1991 Mariupol — це великий експеримент, спрямований на те, щоб подружити технології та місто Маріуполь, яке приймало форум. І, власне, моделями такої «дружби», її втіленнями стали ті стартапи, які були представлені на форумі. Деякі з цих стартапів можуть вже зараз бути використані в малих громадах, деякі з них можна взяти за основу як моделі. Давайте ж розглянемо, що ці стартапи пропонують.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі