17.06.2019

Актуальне запитання. Про сплату туристичного збору

Що виступає базою справляння туристичного збору, якщо особа знаходиться на території, де встановлено туристичний збір, лише кілька годин?

У п.п. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 Податкового кодексу України (далі — ПК) зазначено, що базою справляння туристичного збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі).

Ставку туристичного збору встановлюють за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад. Таку ставку встановлюють за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 ПК.

На Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» у категорії 123.02 фіскали зазначали, що ПК не передбачає іншого періоду проживання, ніж доба. Тож у разі погодинного розміщення туристичний збір має розраховуватись для кожного проживаючого (платника туристичного збору) з базою оподаткування — одна доба.

Отже, навіть якщо особа пробула на території, де встановлено туристичний збір, кілька годин, базою справляння туристичного збору є доба — іншого терміну чинний ПК не визначає.