21.10.2019

Щодо позову про внесення змін до публічної кадастрової карти України

Консультація Аналітичного центру Асоціації міст України1

1 Можна ознайомитись за посиланням: https://www.auc.org.ua/faq

Селищна рада планує звернутися з позовом до суду з приводу внесення змін до публічної кадастрової карти України (видалення неправильних відомостей). При підготовці документів виникло два запитання: 1) хто буде належним відповідачем у такій справі — Головне управління держгеокадастру в... області чи окремий відділ (у нашому районі) Головного управління держгеокадастру, який фактично і буде вносити такі зміни; 2) чи потрібно ОМС платити судовий збір за подачу до суду такого позову?

1. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.08.2016 № 581 «Про реформування територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру» ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Держгеокадастру у районах і містах. Натомість було створено служби і відділи у районах та містах як структурні підрозділи відповідних Головних управлінь Держгеокадастру.

Тобто відповідачем буде Головне управління Держгеокадастру у вашій області.

2. Орган місцевого самоврядування є суб’єктом владних повноважень і сплачує судовий збір відповідно до розмірів, встановлених Законом України «Про судовий збір» від 08.07.2011 № 3674-VI.