16.09.2019

Конкурс з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів не відбувся: дії ОМС

До нашої редакції звернулися з таким запитанням: як з точки зору діючого законодавства діяти ОТГ у тому разі, якщо проведений конкурс з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на певній території населеного пункту визнано таким, що не відбувся.

Одразу зазначимо, що питання поводження з побутовими відходами та надання послуг з вивезення побутових відходів регулюються Законом України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги», Законом України від 05.03.1998 № 187/98-ВР «Про відходи», постановою КМУ від 10.12.2008 № 1070 «Про затвердження Правил надання послуг з вивезення побутових відходів», постановою КМУ від 16.11.2011 № 1173 «Питання надання послуг з вивезення побутових відходів»1, постановою КМУ від 21.07.2005 № 631 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з надання житлово-комунальних послуг».

1 Далі за текстом — Порядок № 1173.

Відповідно до п. 25 Порядку № 1173, яким визначається процедура проведення конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на певній території населеного пункту, у тому разі, коли конкурсною комісією приймається рішення про визнання конкурсу таким, що не відбувся, його організатор письмово повідомляє протягом трьох робочих днів з дня його прийняття всіх учасників конкурсу та організовує протягом десяти календарних днів підготовку нового конкурсу.

Таким чином, навіть у тому випадку, якщо декілька разів підряд конкурс визнається таким, що не відбувся, ОМС зобов’язаний організувати протягом десяти календарних днів підготовку до нового конкурсу і організовувати такі конкурси до тих пір, поки не буде визначено переможця конкурсу з числа його учасників, який буде відповідати кваліфікаційним вимогам, встановленим законом, і зможе забезпечити надання послуг відповідної кількості та якості.

Конкурс може бути визнано таким, що не відбувся, у разі неподання конкурсних пропозицій або відхилення всіх конкурсних пропозицій з підстав, передбачених п. 24 Порядку № 1173, що означає, що ОМС необхідно не просто організувати проведення нового конкурсу, а й бажано провести додаткову роз’яснювальну роботу, можливо, шляхом організації круглих столів, із потенційними учасниками конкурсу як стосовно дотримання вимог чинного законодавства щодо відповідності учасників конкурсу кваліфікаційним вимогам, передбаченим конкурсною документацією, так і відповідності висунутих пропозицій конкурсній документації, з тим, щоб у подальшому обрати все ж таки виконавця послуг задля задоволення потреб населення відповідного населеного пункту.

Крім того, допоки буде тривати процедура підготовки та проведення конкурсу ОМС, з огляду на повноваження в сфері охорони навколишнього природного середовища та в галузі житлово-комунального господарства, повинен забезпечити належне надання послуг з вивезення відходів.

Що може бути зроблено, наприклад, шляхом тимчасового (до початку виконання своїх зобов’язань новим виконавцем) визначення підприємства, яке вже раніше надавало послуги з вивезення побутових відходів, виконавцем послуг з вивезення побутових відходів.