20.01.2020

Чи потрібно завіряти належним чином копії документів, які надаються у відповідь на запит на інформацію?

Роз’яснення Уповноваженого ВРУ з прав людини

Ні, не потрібно. Закон України «Про доступ до публічної інформації» не вимагає від розпорядника інформації завіряти належним чином копії документів, що надаються у відповідь на інформаційний запит.

Пунктом 6 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про доступ до публічної інформації» передбачено, що розпорядники інформації зобов’язані, зокрема, надавати та оприлюднювати достовірну, точну та повну інформацію, а також у разі потреби перевіряти правильність та об’єктивність наданої інформації та оновлювати оприлюднену інформацію.

Отже, виходячи з положень Закону України «Про доступ до публічної інформації» діє презумпція достовірності інформації, що надається розпорядником у відповідь на запит.

При цьому за надання недостовірної інформації розпорядники інформації несуть відповідальність, передбачену ч. 2 ст. 2123 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Така ж позиція підтримується і судовою практикою (див. п. 10.2 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 29.09.2016 № 10 «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації»).

Інформація розміщена на офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за посиланням www.ombudsman.gov.ua/ua/page/informright/najchastishe-zadavani-pitannya-faq/21818-qq-chi-potribno-zaviryati-nalezhnim-chinom-kopiii-dokumentiv-yaki-nadayut.html