19.04.2021

Щодо послуг у сфері ДРАЦС та вчинення нотаріальних дій

Лист Програми «U-LEAD з Європою» від 07.04.2020 № 07.04-1

<...> Програмою надасться інституційна допомога, включаючи інтеграцію послуг у ЦНАП, тренінгові заходи для персоналу, матеріальна допомога, у т. ч. облаштування робочих місць меблями та технікою, мобільні ЦНАП, програмний комплекс автоматизації ЦНAП «Вулик» тощо.

Співпраця з Міністерством юстиції України є вкрай важливою для Програми та ïi партнерів — органів місцевого самоврядування (далі — OMC). Адже ефективна інтеграція у ЦНАП послуг з державної реєстрації актів цивільного стану (далі — ДРАЦС), бізнесу та нерухомості є пріоритетними завданнями під час створення/модернізації ЦНАП, оскільки ці послуги є одними з найзатребуваніших серед населення. У населених пунктах, де немає нотаріусів, й окремі нотаріальні дії вчиняються посадовими особами OMC, Програма також рекомендує надавати i ці послуги у ЦНАП (із необхідними застереженнями щодо нотаріальної таємниці).

Водночас при створенні/модернізації ЦНАП у відносинах OMC із територіальними органами Мін’юсту чacтo виникають неоднозначні розуміння можливості уповноваження посадових осіб OMC на надання послуг у сфері ДРАЦС та на вчинення нотаріальних дій незалежно від посади, а не лише секретарів відповідних місцевих рад чи ïx виконавчих комітетів.

У листах Міністерства юстиції України вже озвучувалася позиція щодо можливості уповноваження сільською, селищною, міською (крім міст обласного значення) радою будь-яких виконавчих органів (структурних підрозділів) та будь-яких посадових осіб OMC на надання послуг ДРАЦС (зокрема, в листі від 23.05.2019 № 19918/10273 -26-19/8.4.2).

Таке ж роз’яснення потрібне i щодо вчинення окремих нотаріальних дій посадовими особами OMC на підставі cтатті 37 Закону України «Про нотаріат». В абзаці першому частини першої цієї статтi вказано про «уповноважених на це посадових осіб органу місцевого самоврядування...». Тобто уповноваження також здійснюється на розсуд органу місцевого самоврядування (місцевої ради) з урахуванням окремих вимог для вчинення нотаріальних дій, передбачених пунктами 6 i 7 частини першої статті 37. Ураховуючи зазначене вище, керуючись підпунктами 32, 69. 83-1, 83-2 пункту 4 Положення про Міністерство юстиціі України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 р. № 228, просимо надати роз’яснення:

1) чи можуть інші посадові особи OMC, крім секретарів місцевих рад (крім міст обласного значення) та ïx виконавчих комітетів, бути уповноваженими на надання послуг у сфері ДРАЦС;

2) чи можуть інші посадові особи OMC, крім секретарів місцевих рад та ïx виконавчих комітетів, бути уповноваженими на вчинення нотаріальних дій, передбачених статтею 37 Закону України «Про нотаріат», у населених пунктах, де немає нотаріусів. <...>