19.07.2021

Актуальне запитання. Про видачу довідки щодо наявності у фізичної особи земельних ділянок для звільнення від сплати податків

Якими нормами регулюються питання видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок для звільнення від сплати податків (вона має бути за підписом міського голови)? Ким затверджено форму довідки і чи мають право надавати їх органи місцевого самоврядування, не маючи доступу до реєстру нерухомості?

Правовою підставою для видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок є пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 розд. IV Податкового кодексу України та Порядок видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 № 32 (далі — Порядок1).

1 Цей Порядок визначає механізм видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України, що відповідно до Податкового кодексу України є підставою для невключення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на цих земельних ділянках (далі — власник сільськогосподарської продукції).

Відповідно до п. 2 Порядку довідка про наявність у фізичної особи земельних ділянок (далі — довідка) безоплатно видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

Довідка видається особисто власнику сільськогосподарської продукції, якщо сільськогосподарська продукція вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:

— садівництва та/або для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

— особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), — сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці третьому цього пункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

Довідка надається на підставі відомостей з Державного земельного кадастру (за наявності).

Згідно з п. 5 Порядку довідка видається строком на 5 років.

Форма довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок затверджена цим же наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 № 32.

Таким чином, повноваження ради видавати довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок закріплено Податковим кодексом України та Порядком. Відомості ж про наявність таких земельних ділянок отримуються радою з Державного земельного кадастру, якщо вони туди внесені.

Зауважте, що відповідно до ч. 7 ст. 9 Закону України «Про адміністративні послуги» для отримання адміністративної послуги суб’єкт звернення у випадках, передбачених законом, подає документи (якщо відомості, що містяться в них, не внесені до відповідних інформаційних баз в обсязі, достатньому для надання адміністративної послуги).

Тобто, якщо заявник набув права на земельну ділянку до 01.01.2013 або відомості про неї не містяться в Державному земельному кадастрі, він має надати копію документа, що підтверджує виникнення такого права.