19.07.2021

Актуальне запитання. Про переведення головного спеціаліста ЦНАПу без конкурсу на посаду адміністратора цього ж ЦНАПу

Доброго дня, колеги! Підкажіть, чи можна головного спеціаліста ЦНАПу без конкурсу перевести на посаду адміністратора цього ж ЦНАПу та цієї ж громади?

Законом України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493) визначено, що у разі необхідності, за згодою сторін, посадова особа місцевого самоврядування може бути переведена на рівнозначну чи нижчу посаду або посаду радника чи консультанта без конкурсного відбору.

Закон № 2493 не містить визначення терміну «рівнозначна посада». Тож у цьому питанні виходимо з категорії посади і вимог до професійно-кваліфікаційних характеристик.

Категорія посади.

Посади радників, консультантів секретаріатів районних у містах рад, спеціалістів виконавчих органів районних у містах, міських (міст районного значення) рад, спеціалістів виконавчих органів сільських, селищних рад віднесено до сьомої категорії посад.

Розпорядженням КМУ від 24.04.2013 № 265-р віднесено посаду:

— адміністратора виконавчого органу міської (міста обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим, районного значення), селищної ради до п’ятої категорії посад в органах місцевого самоврядування;

— адміністратора виконавчого органу сільської ради — до шостої категорії посад в органах місцевого самоврядування.

Кваліфікаційні вимоги.

Вимоги до посадових осіб місцевого самоврядування, у тому числі щодо рівня освіти, стажу, а також основних обов’язків за посадою визначено Типовими професійно-кваліфікаційними характеристиками посадових осіб місцевого самоврядування (наказ Національного агентства України з питань державної служби від 09.11.2019 № 203).

Адміністратор — вища освіта не нижче ступеня магістра, спеціаліста, бакалавра (за рішенням суб’єкта призначення), вільне володіння державною мовою.

Стаж роботи на службі в органах місцевого самоврядування, на посадах державної служби або досвід роботи на посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності — не менше 1 року.

Головний спеціаліст — вища освіта не нижче ступеня бакалавра, вільне володіння державною мовою. Без вимог до стажу роботи.

Тож, як бачимо, посади головного спеціаліста і адміністратора не є рівнозначними, навіть незважаючи на те, що ці посади знаходяться в структурі одного органу.

Для того щоб поставити крапку в цьому порівнянні, візьмемо ще один параметр — оклад.

Відповідно до постанови КМУ від 09.03.2006 № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, державному адміністратору передбачено місячний оклад залежно від населеного пункту 5600 — 5300 грн, а головному спеціалісту — 5500 — 5100 грн. І за цими параметрами, хоч і не суттєво, але посади відрізняються.

Тож говорити про «звичайне» переведення з однієї на іншу посаду не виходить.

Водночас відповідно до ст. 10 Закону № 2493 прийняття на службу в органи місцевого самоврядування працівників здійснюється, зокрема, шляхом призначення відповідно сільським, селищним, міським головою, на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України. Проведення стажування у цьому випадку може стати тією самою іншою процедурою, завдяки якій після успішно пройденого стажування посадову особу можна буде перевести з однієї посади на іншу.