24.01.2022

Актуальне запитання. Як бути у випадку, коли половина депутатів ради висуває одну кандидатуру на посаду секретаря ради, а друга половина — іншу кандидатуру? Посада голови вакантна

Як бути у випадку, коли половина депутатів сільської ради висуває одну кандидатуру на посаду секретаря ради, а друга половина – іншу кандидатуру? Посада сільського голови вакантна у зв’язку з достроковим припиненням повноважень.

Варто нагадати, що відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 50 Закону України від 21.05.97 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» у разі, якщо посада секретаря ради стає вакантною під час вакантності посади відповідного сільського голови у зв’язку з достроковим припиненням його повноважень, пропозицію щодо кандидатури секретаря ради може вносити на розгляд ради не менш як половина депутатів від загального складу відповідної ради.

Якщо ж, як у ситуації дописувача, є дві групи депутатів, кожна з яких складає ОБОВ’ЯЗКОВО половину від загального складу ради, і при цьому кожна з них висуває свого кандидата на посаду секретаря ради, то на таємне голосування доцільно поставити спочатку одну кандидатуру, а потім у разі потреби — іншу.

Як варіант можна включити в бюлетень відразу дві кандидатури. За результатами таємного голосування по двох кандидатурах оформляється рішення ради, окремими пунктами якого будуть:

— про обрання на посаду однієї особи на посаду (у разі набрання більшості голосів від загального складу ради);

— про відхилення кандидатури іншої особи.

Пам’ятаємо, що особливість таємності голосування полягає в тому, що завжди може змінитися розстановка сил.