31.10.2022

Актуальне запитання. Щодо персональних даних учнів

Будь ласка, 1) надайте вичерпний перелік паперових і електронних реєстрів, в які навчальний заклад/заклад освіти має право вносити персональні дані учнів/здобувачів освіти згідно з дозволом на обробку персональних даних, наданим володільцю бази персональних даних Законом, тобто без додаткової згоди батьків; 2) надайте вичерпний перелік паперових і електронних реєстрів, в які навчальний заклад/заклад освіти має право вносити персональні дані учнів/здобувачів освіти виключно за письмової згоди батьків.

Відповідь була надана Міністерством освіти і науки України у листі від 12.10.2022. Отже…

Відповідно до статті 74 Закону України «Про освіту» у системі освіти функціонує інтегрована інформаційна система — Єдина державна електронна база з питань освіти (далі — Електронна база). Електронна база містить такі складові: Реєстр суб’єктів освітньої діяльності, Реєстр здобувачів освіти, Реєстр документів про освіту, Реєстр сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, Реєстр студентських (учнівських) квитків, Реєстр педагогічних, науково-педагогічних працівників, Реєстр сертифікатів педагогічних працівників.

Одночасно інформуємо, що відповідно до статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Підстави для обробки персональних даних визначено у статті 11 згаданого Закону. Однією з таких підстав є «дозвіл на обробку персональних даних, наданий володільцю персональних даних відповідно до закону виключно для здійснення його повноважень» (пункт 2 частини першої статті 11 Закону України «Про захист персональних даних»).

Таким чином, закон не обмежує право на обробку персональних даних лише згодою суб’єкта персональних даних. Обробка персональних даних може здійснюватися за наявності для цього законних підстав, у порядку, встановленому законодавством.