31.10.2022

Актуальне запитання. Щодо використання препарату йодиду калію, якщо станеться катастрофа чи буде загроза радіаційного забруднення

Прошу надати наступну інформацію (наступні документи): нормативний акт, відповідно до якого батьки дітей, які навчаються у школах м. Києва, мають підписати згоду на використання препарату йодиду калію дитиною, якщо станеться катастрофа чи буде загроза радіаційного забруднення в великому масштабі під час її перебування у школі.

Відповідь була надана у листі від 18.10.022 Директоратом громадського здоров’я та профілактики захворюваності.

Отже…

Нормативно-правові акти Міністерства охорони здоров’я України не містять вимог щодо надання згоди на використання препарату йодиду калію дитиною під час її перебування в закладі освіти.

Принагідно інформуємо, що регламент щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії розроблено відповідно до частини четвертої статті 8 Закону України «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання» та затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 9 березня 2021 року № 408, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16 квітня 2021 року за № 526/36148.

Порядок здійснення невідкладних заходів йодної профілактики серед населення України у випадку виникнення радіаційної аварії затверджений наказом Державної інспекції ядерного регулювання України від 8 листопада 2011 року № 154, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 25 листопада 2011 року за № 1353/20091 (далі — Порядок).

Пунктом 7 Порядку передбачено, що за рішенням місцевих органів виконавчої влади серед населення, яке проживає в радіусі до 10 км навколо АЕС, здійснюється попередній розподіл препаратів йодиду калію в обсязі добової потреби. Схеми видачі встановлюються із урахуванням особливостей інфраструктури території і можуть включати: безкоштовну видачу препаратів йодиду калію спеціальними бригадами в пунктах видачі; доставку до будинків, квартир; отримання препаратів безкоштовно в аптеках тощо.

Кількість та розміщення пунктів видачі препаратів йодиду калію визначаються місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за пропозиціями територіальних підрозділів охорони здоров’я, освіти та житлово-комунального господарства. Перелік пунктів видачі препаратів йодиду калію є додатком до плану захисту населення у випадку радіаційної аварії. Під час оповіщення та інформування населення роз’яснюється, як поводитись у випадку радіаційної аварії, де отримати, коли і як приймати препарати йодиду калію.

Варто зазначити, що залежно від погодних умов поширення «хмари» радіоактивного викиду не відбувається рівномірно. Відповідно прогнозування невідкладних та термінових контрзаходів, зокрема проведення йодної профілактики, здійснюється з урахуванням погодних умов.

Зокрема, йодна профілактика передбачає прийом особами від 12 до 40 років 125 мг калію йодиду, для дітей від 3 до 12 років — 65 мг, від 1 місяця до 3 років — 32 мг, немовлята від народження до 1 місяця — 16 мг.

Наголошуємо, що прийом препаратів йодиду калію здійснюється виключно в разі оповіщення та інформування населення щодо необхідності його застосування.