12.07.2007

В яких випадках факторинг не оподатковується ПДВ

Лист від 26.05.2006 р. № 9980/7/16-1517-26

В яких випадках факторинг не оподатковується ПДВ

Лист Державної податкової адміністрації України від 26.05.2006 р. № 9980/7/16-1517-26

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист банку щодо оподаткування податком на додану вартість факторингових послуг і повідомляє.

Відповідно до п.п. 3.2.5 п. 3.2 ст. 3 Закону України «Про податок на додану вартість» не є об’єктом оподаткування операції з торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов’язаннями, за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових) операцій, крім факторингових операцій, якщо об’єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, житлові чеки, земельні бони та деривативи.

Тобто,

якщо об’єктом факторингових операцій є об’єкти, відмінні від валютних цінностей, цінних паперів, у тому числі компенсаційних паперів (сертифікатів), інвестиційних сертифікатів, іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю, житлових чеків, земельних бон та деривативів, такі операції оподатковуються податком на додану вартість у загальновстановленому порядку.

Факторингові операції, об’єктом боргу яких є грошові кошти, до числа об’єктів оподаткування не включаються, а тому при визначенні об’єкта оподаткування при їх здійсненні необхідно враховувати таке:

не є об’єктом оподаткування:

надання фактором грошових коштів (фінансування) за договором факторингу, предметом якого є переуступка права грошової вимоги за поставлені товари до боржника;

грошові кошти, отримані фактором у вигляді відсотків за користування підприємством фінансуванням, наданим відповідно до договору факторингу;

є об’єктом оподаткування:

плата за здійснення факторингової операції (комісійна винагорода);

комісійна винагорода, яку підприємство сплачує банку (фактору) за управління дебіторською заборгованістю;

надання консультаційних та інформаційних послуг;

плата за встановлення ліміту факторингу;

плата за внесення змін до умов договору;

плата за юридичне супроводження договору;

плата за надання інформації щодо стану погашення заборгованості дебіторам;

інші додаткові (супутні) послуги, якщо виключення таких послуг з числа об’єктів оподаткування не передбачено іншою нормою Закону.

 

Директор Департаменту податку на додану вартість Ю. Лапшин