10.05.2007

Відповідальність за несвоєчасне повернення надміру витрачених сум

Відповідь на запитання

Відрядження за кордон

Відповідальність за несвоєчасне повернення надміру витрачених сум

 

За авансовим звітом у валюті, поданим працівником протягом трьох днів після повернення з відрядження, затверджено перевитрату сум на відрядження. У підприємства немає грошових коштів (ні в касі, ні на розрахункових рахунках) для відшкодування цієї суми в установлені строки. Які штрафні санкції може бути застосовано?

(м. Чернівці)

 

Пунктом 2.11 Положення № 637

та п.п. 9.10.2 Закону № 889-IV установлено, що після повернення з відрядження працівник зобов’язаний до закінчення третього банківського дня, наступного за днем завершення відрядження, подати звіт про використання коштів, наданих на відрядження.

Якщо працівник використав у відрядженні коштів більше, ніж йому було видано у вигляді авансу,

різницю має бути відшкодовано йому за умови, що цю суму використано на цілі, передбачені в посвідченні про відрядження

Підпунктом

1.17. Інструкції № 59 установлено: якщо для остаточного розрахунку за відрядження необхідно виплатити додаткові кошти, то виплата здійснюється в національній валюті України за офіційним обмінним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на день погашення заборгованості, але не пізніше третього банківського дня після затвердження керівником звіту про використання коштів, наданих на відрядження.

Чинне законодавство

не містить прямої норми, яка б установлювала відповідальність підприємства за несвоєчасне відшкодування коштів, витрачених працівником у відрядженні. Однак правовідносини між підприємством і працівником щодо відрядження належать до трудових, які регулюються КЗпП.

За порушення вимог законодавства про працю (у цьому випадку порушення граничних строків компенсації витрат підзвітній особі — працівнику підприємства) для посадових осіб та громадян-підприємців

ч. 1 ст. 41 КпАП установлено адміністративну відповідальність — штраф від 15 до 50 нмдг (255 — 850 грн.). Відповідно до ст. 255 КпАП протокол про правопорушення складають уповноважені посадові особи Міністерства праці та соціальної політики України.

Василь Марченко, аудитор