27.03.2008

Пошта редакції. Як заповнити УР, якщо сума 5 % штрафу менше 50 копійок?

Відповідь на запитання

Як заповнити УР, якщо сума 5 % штрафу менше 50 копійок?

 

Платник податків самостійно виявив помилку з ПДВ і виправляє її уточнюючим розрахунком. При виправленні виявилося, що виникла недоплата 6 грн. і сума 5 % штрафу від неї відповідно становить 0,3 грн. (30 копійок). Як у такому разі (при маленькій величині штрафу) заповнити уточнюючий розрахунок? Яку суму штрафу в ньому відображати?

(м. Харків)

 

Як передбачає

п. 5.2 Порядку № 166 , декларація з ПДВ заповнюється в цілих гривнях без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. Отже, цим же підходом потрібно керуватися і при заповненні уточнюючого розрахунку. У свою чергу, це означає: якщо сума 5 % штрафу невелика (від 1 до 49 копійок включно), то при застосуванні діючих правил округлення, її буде округлено до нуля. А отже, у такому разі в уточнюючому розрахунку сума штрафу не відображатиметься і у «штрафному» рядку 9 УР платнику податків доведеться поставити прокреслення.

До речі, здається, що з таким заповненням уточнюючого розрахунку (при невеликій сумі штрафу — до 50 копійок) погоджуються і податківці. Принаймні, у деяких своїх консультаціях вони також радять округляти суму штрафу до нуля і не показувати її в уточнюючому розрахунку. А оскільки в цьому випадку штраф в уточнюючому розрахунку не відображається, то і сплачувати його суму (навіть в копійчаних розмірах) платнику податків не потрібно (тоді як суму недоплати, що виникла в результаті помилки, — у запитанні така сума дорівнює 6 грн. — сплатити до подання уточнюючого розрахунку платнику податків необхідно).

Щоправда, вважаємо, що обережний платник податків може в цьому випадку зовсім вже перестрахуватись і для остаточного спокою вчинити все ж таки дещо інакше: всупереч існуючим правилам округлення суму маленького штрафу «округлити» в більший бік — до 1 грн. і саме таку суму зазначити в уточнюючому розрахунку. Проте потрібно мати на увазі, що при цьому таку ж суму штрафу в розмірі 1 грн. (разом із сумою недоплати) платнику податків доведеться і заплатити.

Для порівняння зауважимо, що схожа ситуація виникне, якщо сума штрафу виявиться в межах від 50 до 99 копійок. У цьому разі, застосовуючи загальновстановлені правила округлення, суму штрафу буде округлено до 1 грн. При цьому таку округлену суму (1 грн.) платнику податків потрібно буде показати в рядку 9 уточнюючого розрахунку і сплатити разом із сумою недоплати, що виникла, до подання УР, яким виправляється помилка.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик