09.10.2008

Реквізити податкової накладної. Як нумерувати податкові накладні

Відповідь на запитання

Реквізити податкової накладної

 

Як нумерувати податкові накладні

 

Опишіть порядок нумерації податкових накладних. Чи можна здійснювати нумерацію наростаючим підсумком з початку року?

(м. Полтава)

 

Відповідно до

п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ одним з обов’язкових реквізитів податкової накладної, що складається в момент виникнення податкових зобов’язань продавця, є порядковий номер. Як передбачено п. 3 Порядку № 165, порядковий номер податкової накладної має відповідати порядковому номеру Реєстру отриманих та виданих податкових накладних.

Згідно з формою Реєстру, затвердженою

наказом ДПАУ від 30.06.2005 р. № 244, нумерація податкових накладних кожного місяця починається з першого номера.

Разом з тим податківці вважають, що наскрізна нумерація податкових накладних наростаючим підсумком з початку року не є порушенням нормативно-правових актів з питань обкладення ПДВ (див. «Вісник податкової служби України», 2005, № 38,

лист ДПА м. Києва від 04.11.2005 р. № 1009/10/31-106). Отже, суб’єкт господарської діяльності може на свій розсуд використовувати щомісячний або річний порядок нумерації податкових накладних. Традиційно бухгалтери обнуляють нумерацію податкових накладних з початку року.

Слід мати на увазі, що при щомісячному порядку нумерації досягти збігу номера податкової накладної з номером у Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних не завжди вдається. Так, нумерація порушується вже при виписуванні Розрахунку коригування кількісних та вартісних показників (додаток 2 до податкової накладної), дані якого також відображаються в Реєстрі.

Марина Ковенко, економіст-аналітик