25.06.2009

Підзвітні суми. Строки звіту підзвітної особи

Відповідь на запитання

Строки звіту підзвітної особи

 

В який термін підзвітна особа (невідряджена) повинна витратити кошти, видані для вирішення господарських питань? В який термін така особа мусить відзвітувати і повернути невитрачені суми?

(м. Суми)

 

Певна складність полягає в тому, що для готівки, виданої під звіт на господарські потреби невідрядженому працівнику,

Положення № 637 і Закон № 889 установлюють різні терміни здавання невитрачених коштів:

— згідно з

Положенням № 637 видачу коштів на госппотреби дозволено на строк не більше двох робочих днів, уключаючи день отримання готівки під звіт;

— згідно із

Законом № 889 суму невикористаних коштів (Закон з якихось причин іменує їх надміру витраченими) має бути повернено до закінчення третього банківського дня, наступного за днем, в якому підзвітна особа завершує виконання окремої цивільно-правової дії.

Ми радили б дотримуватися вимог до

п. 2.11 Положення № 637 — здавати залишок коштів не пізніше дня, наступного за днем отримання готівки (при закупівлі сільгосппродукції та заготівці вторинної сировини, окрім металобрухту, — не пізніше 10-го робочого дня з дня отримання готівкових коштів). Інакше можлива фіксація перевищення установлених термінів використання виданої під звіт готівки, за що згідно зі ст. 1 Указу № 436 накладається штраф у розмірі 25 % виданих під звіт сум.

Проте терміни подання Звіту

Положення № 637 не регулює. Згідно з п.п. 9.10.2 Закону № 889 Звіт подається до закінчення третього банківського дня, наступного за днем, у який платник податків (підзвітна особа) закінчує відрядження або завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням і за рахунок підприємства. Такий самий термін установлено наказом ДПАУ від 19.09.2003 р. № 440, яким затверджено форму Звіту про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт, і порядок складання вказаного Звіту.

 

Олександр Ключник, консультант газети

«Податки та бухгалтерський облік»