17.09.2009

Пошта редакції. Придбали неякісний товар у підприємця на фіксованому податку? Можете сміливо відстоювати свої права

Відповідь на запитання

Придбали неякісний товар у підприємця на фіксованому податку? Можете сміливо відстоювати свої права

 

Підприємець торгує на ринку та сплачує фіксований податок. Чи повинен він задовольняти вимоги покупців відповідно до Закону №1023?

(м. Полтава)

 

Так, повинен. Пояснимо чому.

Як випливає з преамбули

Закону № 1023, його дія поширюється на суб’єктів господарювання (незалежно від форми власності), які виробляють і продають товари, виконують роботи та надають послуги споживачам.

Визначення терміна «суб’єкт господарювання» у самому

Законі № 1023 не вміщено, проте його можна знайти в ст. 55 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV, де зазначено, що суб’єктами господарювання є:

— господарські організації — юридичні особи, створені відповідно до норм Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства;

— громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та

зареєстровані як підприємці.

Це означає, що дія

Закону № 1023 поширюється на юридичних осіб (незалежно від форми власності) та фізичних осіб — підприємців , якщо вони виробляють та продають товари, виконують роботи і надають послуги споживачам. Причому сфера дії Закону № 1023 ніяк не залежить ані від системи оподаткування (загальна система, фіксований податок, єдиний податок, торговельний патент тощо), обраної цими особами, ані від місця проведення діяльності. А отже, приватні підприємці, які торгують на ринку та сплачують фіксований податок, зобов’язані виконувати норми Закону № 1023 та задовольняти вимоги покупців відповідно до нього.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик