05.08.2010

Щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій з банківськими металами

Лист від 21.08.2009 р. № 31-34000-20-16/22761

Щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій з банківськими металами

Лист Міністерства фінансів України від 21.08.2009 р. № 31-34000-20-16/22761

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій з банківськими металами повідомляє, що

банківські метали, придбані з метою використання у виробництві продукції, відображаються відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 р. № 246.

 

Заступник міністра Д. Фудашкін



коментар редакції

Банківські метали, придбані для використання
у виробництві продукції, обліковуються як запаси

Під

банківськими металами розуміють золото, срібло, платину, метали платинової групи, доведені (афіновані) до найвищих проб відповідно до світових стандартів, у зливках та порошках, які мають сертифікат якості, а також монети, виготовлені з дорогоцінних металів (ст. 1 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.93 р. № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю»).

Та сама ст. 1 зазначеного Декрету відносить

банківські метали до валютних цінностей, установлюючи, що під цим строком розуміється як безпосередньо національна та іноземна валюти, так і банківські метали. А тому облік наявності та руху банківських металів, які значаться на банківських рахунках підприємства, ведеться на додатковому субрахунку до рахунка 33 «Інші кошти».

У листі ж, що коментується, Мінфін розглядає ситуацію, коли

банківські метали придбані підприємством з метою використання у виробництві продукції. Та-от, у такому випадку банківські метали класифікуються підприємством як запаси і до них повною мірою застосовуються норми П(С)БО 9. А отже, при визнанні та первісній оцінці банківських металів, оцінці при їх вибутті та на дату балансу, розкритті інформації у примітках до фінансової звітності слід керуватися правилами, викладеними в П(С)БО 9. Крім іншого, стосовно банківських металів, які підлягають використанню у виробництві, облікова політика встановлюється як до запасів.

Придбані для виробництва продукції банківські метали обліковуються на відповідному субрахунку рахунка 20 «Виробничі запаси», де в аналітичному розрізі має бути забезпечено

кількісно-сумовий облік їх наявності та руху.