21.10.2010

Пошта редакції. Уникнути перевищення ліміту каси в день надходження готівкової виручки можна шляхом видачі працівнику підзвітної суми

Відповідь на запитання

Уникнути перевищення ліміту каси в день надходження готівкової виручки можна шляхом видачі працівнику підзвітної суми

 

Підприємство реалізує за готівку продукцію власного виробництва. Протягом дня до каси надійшла виручка в розмірі, що перевищує встановлений ліміт. Однак підприємство не встигло здати виручку до банку цього ж дня. Чи можна з метою уникнення штрафних санкцій за перевищення ліміту каси видати ці кошти наступного дня працівнику під звіт на госппотреби?

(м. Луганськ)

 

Так, можна.

Нагадаємо, що згідно з

п. 2.8 Положення № 637 підприємства мають право зберігати в неробочий час у своїх касах готівкову виручку (готівку) в межах, що не перевищують встановлений ліміт каси. Готівкова виручка, що перевищує встановлений ліміт каси, обов’язково повинна задаватися до банків для її зарахування на банківські рахунки.

При цьому в

п. 5.1 цього Положення зазначено, що строки здавання підприємствами готівкової виручки для її зарахування на рахунки в банках визначаються підприємством та встановлюються за погодженням з відповідним банком (де відкрито рахунок підприємства, на який зараховуються кошти) з урахуванням таких вимог:

а) для підприємств, розташованих у населених пунктах, де є банки, —

щодня (у день надходження готівкової виручки до їх кас);

б) для підприємств, у яких час закінчення робочого дня (зміни), установлений правилами внутрішнього трудового розпорядку та графіками змінності згідно із законодавством України, не дає можливості забезпечити здавання готівкової виручки в день її надходження, — наступного дня за днем надходження готівкової виручки до каси;

в) для підприємств, розташованих у населених пунктах, де немає банків, — не рідше ніж один раз на п’ять робочих днів.

Водночас

п. 5.10 Положення № 637 орієнтує суб’єктів господарювання на те, що готівкові кошти не вважаються понадлімітними в день їх надходження, якщо вони були здані в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку або були видані для використання підприємством згідно із законодавством (без попереднього здавання їх до банку і одночасного отримання з каси банку на зазначені цілі) наступного дня на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства.

У ситуації, що розглядається, кошти, які надійшли до каси, підприємство відповідно до умов

п. 5.10 Положення № 637 не пізніше наступного дня використало (без попереднього здавання до банку і одночасного отримання з каси банку) на потреби, пов’язані зі своєю діяльністю. Тому такі кошти не вважатимуться понадлімітними в день їх надходження до каси і до підприємства не застосовуватимуться штрафні санкції, установлені ст. 1 Указу № 436 за перевищення ліміту каси.

Нагадаємо, що згідно з

п. 2.11 Положення № 637 готівкові кошти на госппотреби видаються під звіт на строк не більше двох робочих днів, уключаючи день отримання таких коштів під звіт.

Отже, навіть якщо працівник не виконає доручення в день отримання готівкових коштів, то повернути такі невитрачені кошти до каси підприємства він зможе

наступного дня. За таких обставин перевищення ліміту каси не буде й у цей день.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик