21.10.2010

Пошта редакції. Чи можна видати на госппотреби залишок невикористаних у відрядженні готівкових коштів, повернених до каси підприємства

Відповідь на запитання

Чи можна видати на госппотреби залишок невикористаних у відрядженні готівкових коштів, повернених до каси підприємства

 

Після повернення з відрядження працівник повернув до каси підприємства залишок невитрачених коштів. Чи можна ці кошти, не здаючи в банк, цього ж дня видати іншій підзвітній особі на господарські потреби?

(м. Сімферополь)

 

Почнемо з того, що порядок видачі готівки на відрядження та під звіт регулюється

Положенням № 637.

Згідно з

п. 1.2 цього Положення невикористані підзвітні суми відповідають поняттю позареалізаційних надходжень, які, у свою чергу, є складовою частиною готівкової виручки.

А готівкову виручку, у тому числі готівку, отриману в банку, підприємства

мають право використовувати для забезпечення потреб, що виникають у процесі їх функціонування, а також для проведення розрахунків з бюджетами та державними цільовими фондами за податками і зборами (обов’язковими платежами). Не дозволяється лише накопичувати готівку в касі понад установлений ліміт. На це вказує п. 2.9 Положення № 637.

При цьому це

Положення не містить норм, що регламентують виключну цілеспрямованість виплат, що здійснюються з каси підприємства. У зв’язку з цим штраф, передбачений абзацом сьомим ст. 1 Указу № 436, наразі на суб’єктів господарювання не накладається.

Те, що підприємство може вільно розпоряджатися власними готівковими коштами, отриманими з поточного рахунка в банку за грошовим чеком, підтверджує НБУ в

п. 2 листа від 26.01.2005 р. № 11-111/226-703. Відповідний реквізит у грошовому чеку щодо цільового призначення грошових коштів заповнюється для аналізу грошових потоків за напрямами та вивчення тенденцій готівкового обігу.

Таким чином, готівкові кошти, у тому числі й невикористані підзвітні суми, що надійшли до каси підприємства протягом дня,

може бути використано таким підприємством на господарські потреби.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик