23.05.2013

Пошта редакції. Два в одному, або Компенсація витрат на оплату вартості проживання на підставі загального рахунка, виписаного на двох осіб

Відповідь на запитання

Два в одному, або Компенсація витрат на оплату вартості проживання на підставі загального рахунка, виписаного на двох осіб

 

Проживання в готелі у двомісному номері двох відряджених працівників оплатив один із них. Документ видано один із зазначенням двох прізвищ. Як заповнити авансовий звіт одному і другому працівнику з урахуванням того, що документ, що підтверджує понесені витрати на проживання, один?

(м. Київ)

 

Оскільки в цьому випадку є один комплект документів, що підтверджують проживання двох відряджених працівників у двомісному номері в готелі, то, на нашу думку, і компенсація витрат на проживання повинна здійснюватися тому працівнику, який їх фактично поніс. Зауважимо: такі витрати на оплату вартості проживання за двох відряджених працівників може бути компенсовано тільки за умови їх підтвердження відповідними первинними документами, якими є оригінали квитанцій (рахунків) готелів. При цьому, на думку Мінфіну, наведену в листі від 11.03.2006 р. № 31-26030-12-13/5020, при оплаті за проживання за себе та іншого працівника в оригіналі квитанції (рахунку) готелю в обов’язковому порядку має бути вказана така інформація:

— прізвища осіб, за проживання яких здійснено оплату;

— строки проживання в готелі зазначених осіб (тобто кількість діб);

— вартість номерів, у яких проживали такі особи;

— види витрат, уключені до квитанції (рахунка).

Усі документи, що підтверджують проживання двох відряджених працівників в одному двомісному номері, додає до свого Звіту про використання коштів, виданих на відрядження, той працівник, який оплатив таке проживання .

Ураховуючи, що нормативні документи не дають чіткої відповіді на запитання про можливість компенсації витрат на відрядження за декількох осіб, які перебувають разом у відрядженні, ми рекомендуємо працівникам, які перебувають у відрядженні, розраховуватися окремо з виписуванням документів на кожного з таких працівників.

 

 Марія Соломіна, економіст-аналітик